het Theater Festival

Ondertussen in Nederland

za 03 sep 2016

Start Nederlands Theater Festival

Dit gebeurt allemaal tegelijk…

Vandaag start het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. Dat betekent ook aan de andere kant van de grens elf dagen lang het beste van het voorbije theaterseizoen: elf voorstellingen in de juryselectie en daarnaast ook tien jeugdtheaterproducties onder de noemer TF Jong. Vanavond werd ook de – nu al ‘bijzondere’ – Staat van het Theater uitgesproken door Bas Heijne. – Mitch van Landeghem

Start Nederlands Theater Festival - Dit gebeurt allemaal tegelijk

Over Borgen van het Noord Nederlands Toneel was de jury van het Nederlandse Theater Festival even enthousiast als de onze. Andere parallellen tussen beide festivals zijn Helpdesk van Wunderbaum en De Man door Europa van Lucas De Man die het Vlaamse TheaterFestival uit de Nederlandse selectie plukten. Volgende genomineerden voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs klinken ons ook bekend in de oren: ONE. van Lisa Verbelen/BOG., Scheeps-Horeca van Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, When everything is human, the human is an entirely different thing van Wild Vlees (was te zien op Theater Aan Zee) en Dit gebeurt allemaal tegelijk van Eva Line de Boer, waarin we Benjamin Moen en Lisa Verbelen van BOG. kunnen herkennen. Deze laatste voorstelling kaapte de prijs ter waarde van 45.000 euro weg.

Hoe het Nederlands Theater Festival er volgend jaar zal uitzien, is nog onzeker. De steun van het Fonds voor Podiumkunsten is weggevallen. Binnenkort zal het TF een aanvraag voor tweejarige subsidie indienen. Gelukkig ondersteunt de Stad Amsterdam ons zusterfestival gelukkig nog wel.

Maar vanavond is het feest. En dat feest wordt op gang getrokken door Bas Heijne met zijn Staat van het Theater, de Nederlandse tegenhanger van de State of the Union. Gewoontegetrouw lokt de Staat van het Theater veel controverse op. Of dat ook dit jaar zo zal zijn, daar berichten we u morgen over in de dagkrant. Erewoord. Doei!

Tags: , , , , , , , , , , , ,