het Theater Festival

Music was my first love – Klutserkrakkekilililokatastrof

zo 03 sep 2017

Oude gitaartjes, krakende piano’s en een flinke scheut volksmuziek: in Klutserkrakkekilililokatastrof klinkt de Balkan door. De frivole soundtrack die Katriens vader Gerrit Valckenaers componeerde, ligt de zigeunersfeer in het stuk als gegoten. 

Gilles Michiels

 

Valckenaers is een multi-instrumentalist die eerder theatermuziek creëerde voor BRONKS en Het Nieuwstedelijk. Op dit TheaterFestival is zijn muziek ook in Ola Pola Potloodgat te horen. ‘De muziek in
Klutser is sterk geïnspireerd op het werk van Emir Kusturica’, vertelt Valckenaers. De cultregisseur die in Black Cat, White Cat alle Servische gekheid op een stokje filmde, componeert en zingt zijn soundtracks zelf. Deze zomer stond hij nog op Couleur Café met zijn No Smoking Orchestra – een naam die allesbehalve met de waarheid strookt. Valckenaers’ soundtrack deelt met Kusturica een opgewekte, dansbare melancholie. Van diens Ederlezi, een nummer uit de film Time of the Gypsies, maakte Valckenaers een langere versie dat als slotnummer kon dienen. Het is een erg sferisch nummer: een vrouw begint a capella te zingen, feestelijk maar in mineur, waarna een mannenkoor haar bijtreedt. Terwijl de film tijdens het nummer een wegvarend eiland toont, verlaat de stoet in het stuk het podium.

 

 

De gelijkenissen zijn frappant, maar de soundtrack uitsluitend naast Kusturica leggen zou oneer doen aan de muzikale reikwijdte van Klutser. De authentieke zigeunermuziek staat lijnrecht tegenover de kitscherige elektronica en commerciële Eurosong-tunes. Maxim Storms en Katrien Valckenaers, die zelf de zangpartijen in het stuk voor hun rekening nemen, wilden de plastiekerige scenografie van Rachid Laachir omzetten in de kermisgeluiden van een lunapark. Het resultaat is een aanstekelijke hutsekluts die Klutser, met zijn nostalgie en zijn kritiek op de entertainmentfabriek, perfect typeert.

 

© Clara Hermans

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , , ,