het Theater Festival

Margo Welsh over Fidelis Fortibus

do 01 sep 2016

De Barbaren

fABULEUS stuurt acht moedige, nieuwsgierige jongeren met een missie naar Het Theaterfestival. Hun opdracht: word hier en nu verliefd. Zij zijn De Barbaren. – Daan Borloo

Barbaar Margo - foto 2

Not only it gives you an advanced

form of dementia (Dementia affects

the brain’s ability to think, reason

and remember clearly. The most

common affected areas include memory,

visual-spatial, language, attention,

and executive function (problem solving)

– Wikipedia) after a while, your normal

brain functions come back and you

realize your stupidity

Zo klinkt Margo’s artistieke interpretatie van Les amants 2, het beroemde doek van René Magritte. Want met dat hele idee van ‘liefde’ worstelt ze een beetje. “Wil ik wel ‘liefde’?” vraagt ze zich af op haar blog. “Want wie zich afschermt van de liefde, wordt minder snel gekwetst,” legt ze uit aan de telefoon. De verbinding is niet super, maar dat geeft niet. We hebben dezelfde voorstelling gezien en gesprekken over de liefde zijn altijd in ruis gehuld.

“De eenzame circusartiest in Fidelis Fortibus lijdt heel erg onder het feit dat al zijn geliefden overleden zijn. Al zijn collega’s, naasten, zijn hele familie: allemaal ‘morta’. Daar sta je dan, helemaal alleen. Liefde – in welke vorm dan ook – kan blind maken.” Op haar blog staat onder het kunstwerk van Magritte een link naar Sadness, een prachtig nummer van Donovan. Margo is overduidelijk bekend met de troostende kracht van schone melancholie.

Maar ze weet ook van wanten. Of beter, van schoenen. Boven haar blogpost over Magritte staat een link naar een filmpje dat ze zelf ineen heeft geknutseld. Ik zie een voet, gehuld in een bijzondere schoen, geschoten vanuit verschil- lende hoeken. “Het is mijn voet en mijn schoen,” vertelt Margo. “Via mijn zus heb ik het werk van Neri Oxman leren kennen, een jonge designer die een nieuwe, organische methode van produceren predikt. Ze maakt bijvoorbeeld zetels uit één stof, die ze op verschillende manieren aanwendt. Het is een beetje zoals met onze huid, die in se uit dezelfde cellen bestaat, maar die cellen op duizend-en-één manieren inzet.”

“Ik denk dat de mensen van fABULEUS mij aan Circus Ronaldo hebben gekoppeld, omdat ook Danny Ronaldo out of the box probeert te denken. Ik denk dat ik zijn visie op de wereld deel. Ik ben er ook van overtuigd dat we te weinig aandacht schenken aan de imperfectie, aan dingen die mislukken. We leven in een maatschappij die alle foutjes of oneffenheden wil uitzuiveren, maar net die foutjes zijn vaak het interessantst.”

Voor diezelfde Danny Ronaldo mag ze een schoen maken. Een grote, rode. Volgens de Neri Oxman-methode. Margo heeft al onmiddellijk inspiratie voor haar eerste opdracht van de opleiding werktuigbouwkunde, die ze vanaf september in Nederland gaat volgen. “Of misschien ga ik me wel in iets helemaal anders verdiepen,” zegt ze. “Misschien ga ik mijn roots onderzoeken. Mijn papa heeft een band met Spanje, mijn grootvader had een boerderij in de buurt van waar ik woon, … Of ik ga een oude circusartiest in het rusthuis interviewen, want ik heb dankzij Ronaldo wel een pril boontje voor circus ontwikkeld.”

Ah, daar is de liefde weer.

Tags: , ,