het Theater Festival

Maak kennis met de redactieleden van week 2

wo 14 sep 2022

De redactieleden van de eerste week van dit TheaterFestival hebben net hun laatste teksten ingeleverd, maar geen nood: in deze tweede week staat er alweer een fris, uitgeslapen en gepassioneerd team klaar om de trouwe lezers van deze blog spraakmakende interviews en boeiende artikels voor te schotelen. Ze zijn intussen vrienden geworden en maakten hun eigen vriendenboekje, dat ze graag met hun lezers delen.

Maria Magdalena de Cort 

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

Mijn lievelingsseizoen is altijd het nakende seizoen. In de herfst zie ik de winter tegemoet en in de winter wacht ik op de lente. Het gras is altijd groener aan de overkant en in het moment leven heb ik nog steeds niet geleerd. Of beknopter gezegd: de herfst! 

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Eentje met publieksparticipatie, for all the bad reasons

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

‘Op z’n Jonas Baekiaans’ 

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik schreef onlangs voor de allereerste keer een e-mail waarin ik geen enkele keer mijn excuses aanbood! 

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

In deze hypothetische situatie zou ik een Powerpointpresentatie voorbereiden, wat geen enkel technisch probleem zou voortbrengen (er is overvloed aan plek om te dromen in hypothetische situaties) en wanneer de eerste slide moeiteloos verschijnt zeg ik: ‘Hi TheaterFestival, your software slays by the way.’ 

 

Simon Verlinden

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De zomer. Ik probeer situaties altijd zo positief mogelijk te benaderen en ik hou van de permanente mogelijkheid om naar buiten te kunnen gaan.

Wat is jouw favoriete woord?

‘Kletspraat’. Het is luchtig, vrolijk en geeft me zin om een koffietje te drinken met iedereen die wil.

Wat zou je graag willen leren?

Ik wil graag mijn eigen brood leren maken.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?
Er wordt naar u geluisterd van Wim Helsen. In een onwenselijke situatie terecht komen omdat ik geen neen kan zeggen, is helaas zeer herkenbaar.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Deze ochtend ben ik voor de eerste keer met de fiets op de trein geweest. Neen, het was geen plooifiets. Neen, het was geen prettige ervaring. 

 

Luka De Kinder

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Ik heb nogal de neiging overal een activistische boodschap in te steken. Of ik mijn speech dus zou beginnen met een feministische quote of een oproep om het klimaat te redden, weet ik nog niet, maar het zal toch een van de twee zijn. En ondertussen deel ik heerlijke veganistische koekjes uit.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De droogte doet me pijn. Ik zie liever een planeet die gelukkig is.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Een dag zonder eerste keren vind ik maar niets. De uitdaging om mijn weg te vinden in een onbekende stad, nieuwe mensen te leren kennen of te koken met exotische ingrediënten geeft me energie. Al hoor ik mezelf ook vaak de vraag stellen: ‘Luka, wat doe je jezelf toch aan?’ Zo weet ik nog niet wat ik dit jaar na mijn afstuderen ga doen, behalve dat ik naar Rotterdam verhuis. Voor het eerst in Nederland wonen: check!

Wat is je favoriete (spreek)woord?

Ik hou enorm van woorden, maar nog meer van de leegtes die ze door hun beperkte betekenissen niet kunnen invullen. In het Indonesisch bestaat er bijvoorbeeld een woord voor iemand die zo’n slechte mop vertelt dat je er toch mee moet lachen: ‘jayus’.

Welke rol zou je graag eens willen spelen?

Ik heb altijd al eens voor een dag een man willen zijn. Misschien is een theatervoorstelling daarvoor wel ideaal. Een man met een snor en veel spieren.  

 

Kenza Lansari

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

‘Euheum, euheum, euheum. Aan allen die gekomen zijn, proficiat. Aan allen die niet gekomen zijn, ook proficiat.’

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Zonder twijfel Swing van Circus Ronaldo. Eerst en vooral omdat ik al dartelend door het leven ga. Mensen omschrijven mij vaak als een jong-volwassen vrouw met veel kinderlijke trekken. En omdat het door mijn impulsieve levensbeslissingen lijkt alsof ik nog maar met één voetje vasthang aan een trapeze die tien meter boven de grond hangt. Maar wat jullie niet zien, is dat ik de touwtjes nog steeds in handen heb en goed weet waarmee ik bezig ben. Wie niet waagt, die niet wint, zeg ik dan. En last but not least omdat mijn leven soms een écht circus is. 

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

 Zonder twijfel de lente! Dat is een periode vol kleur op elke hoek van de straat en mij zie je tenzij op een begrafenis nooit in een zwarte outfit! 

Wat is je favoriete (spreek)woord?

‘Przewalskipaard’. Zeg nu zelf, hoe cool is dat woord? Ik vergeet nooit dat ik dat woord voorgeschoteld kreeg tijdens een dictee in het vijfde middelbaar. Sindsdien verwerk ik het af en toe in een gedicht. Heerlijk om de verbaasde blikken op te vangen wanneer mensen in mijn poëzie lezen dat ik mij vandaag een przewalskipaard voel.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

‘Przewalskipaard’, uiteraard! 

 

Elie Agniel

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

‘Goeiemiddag. Euhm, wel, hey. I am here, and there is nothing to say.’ Misschien zou ik het liefst een lange lijst opstellen met alle ‘openstaande, aan te kaarten problemen binnen het veld’, om toch wat overzicht te scheppen. 

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Dat met dat schaap van die ene voetbalclub.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

Zonder enige twijfel de winter. Scherp, fris, helder, kil, koud, onverschillig.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Met een trekrugzak fietsen van Gent naar Brussel. Dat was de eerste en meteen ook de laatste keer voor mij. 

Mijn echte laatste ‘eerste keer’ was vorige week mijn stofzuigerrobot africhten om alle vuile was in een hoekje van mijn kamer te duwen. 

Welke voorstelling wil je zeker zien tijdens het festival?

Het uitdelen van de lunch. Ik ben daar zo een grote fan van, dat ik er waarschijnlijk elke middag naar ga kijken. Dé climax van deze performance zal telkens vallen op het moment dat het uitzonderlijk wansmakelijke woord ‘smakelijk’ worden uitgesproken. Een woord dat klinkt alsof je mond al vol plakkerige voedingswaarden gepropt is.

 

Rojda Gülüzar Karakuş

What is your last ‘first time’?

I was in the UK last month and for the first time in my life, I played a game called ‘skittles’. I don’t think I’ll ever play it again.

If you were a play, which one would you be?

I would probably be one of Bertolt Brecht’s plays. It doesn’t matter which one, I think all his plays reflect me.

What is something you would like to learn? 

Definitely singing! 

What actor would play you if your life was a theatre play? 

David Tennant! He is my hero. I grew up watching him in Doctor Who as a kid.  

What is your favourite word/proverb/quote? 

This quote from Samuel Beckett is my favorite:

‘Ever tried.

Ever failed. 

No matter. 

Try again. 

Fail again. 

Fail better.’

 

Charlotte Durnajkin

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

‘Vanallesennogwa’. Dat vat het meestal wel samen.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De herfst. Als de herfst aanbreekt, voel ik hoe de wereld rondom me een beetje vertraagt. Tijdens de herfst lijkt er een trager tempo te ontstaan. Daar hou ik van!

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik zag onlangs voor het eerst een slang in het wild. Dat was wel pittig! Het mag bij die eerste keer blijven.

Wat zou je graag willen leren?

De kunst van de fotografie. Een mooie foto kan me lang bijblijven. Het besef dat een foto een vluchtig moment vastlegt dat nadien verdwijnt, vind ik spannend en ontroerend. In die zin lijkt fotografie eigenlijk een beetje op theater. De vluchtigheid van het moment. Heb je het gezien, was je erbij, dan heb je een glimp van iets compleet unieks opgevangen.

Ah ja, en theater maken wil ik ook leren!

Wat is je favoriete (spreek)woord?

‘First you get it written, then you get it right.’ Tijdens het schrijven moet ik mezelf er af en toe aan herinneren dat een tekst er waarschijnlijk niet vanaf de eerste keer perfect zal uitrollen. Schrijf eerst je gedachten neer en nadien kan je er iets leesbaars van maken. Die wijsheid zal ik tijdens deze redactieweek zeker kunnen gebruiken!

 

Isabeau Desmet

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De lente, omdat ik houd van nieuwe dingen, nieuwe uitdagingen, nieuwe ontdekkingen, nieuwe kansen. Omdat de zon dan weer begint te schijnen. Een frisse blik na een ontwaking uit de kou. 

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Vorige week zat ik tien uur alleen op een trein van Girona naar Brussel. Niet helemaal alleen natuurlijk, maar alleen als in ‘zonder mensen die ik ken’. Dat was tien uur staren naar voorbijrazende landschappen. Tien uur nadenken over wat te doen nu ik afgestudeerd ben. Tien uur stiekem glimlachen over zomerse zwoelheid. Tien uur mooie afgelopen vakantiemomenten herinneren. Tien uur ernaar uitkijken om gemiste mensen terug te zien. Tien uur ogen dichtdoen en loslaten. 

Wat zou je graag willen leren? 

Hoe ik mijn dyslectische talenten beter kan leren kennen, omarmen en inzetten. 

Welke voorstelling wil je zeker zien tijdens het festival?

KillJoy Quiz van Luanda Casella. De vraag ‘wat is slim zijn waard’ fascineert me. 

Wat is je favoriete (spreek)woord?

Op zwoele zomeravonden 

Zitten 

Zwijmelende zoeners 

Zonder zorgen, 

Zeker?

 

Hazel Lam

Which season represents you best and why?

I am a summer girl. I love a European summer. Everything grey in northern Europe suddenly looks a lot better with a bit of sunshine. 

What is your last ‘first time’?

Every moment of my existence is my ‘first time’.

What is something you would like to learn? 

Is there something I do not want to learn?

What is your favourite word/proverb/quote? 

‘Serendipity’. Whatever comes, bring it on, I am so ready for life’s daily magical moments. I’m already thinking about meeting the person of my life on my train ride home. One has to be ready for it. *insert winking smiley face*

Which actor would play you if your life was a theatre play? 

I would be Tatiana from Midsummer Night’s Dream. A feisty Queen of the Fairies sounds like a pretty accurate description of my quotidian performative character. What Oberon does to her is comically tragic but I would say that about anything that life throws at me without my consent. 

 

Eva Vanderstricht

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De herfst. Wanneer de wind snijdt en de zon streelt. Tussen alles in. Van het net niet en toch nog. De twijfel van wel of geen jas. Toch nog een laatste keer op het terras. Bekend om zijn weemoed en het willen vastklampen aan alle beloftes die de zomer had. En niet onbelangrijk: het seizoen met de beste outfits. 

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik stemde recent in op een reis waarvan ik de bestemming nog niet ken. Benieuwd of deze eerste ook een laatste keer blijft. 

Wat zou je graag willen leren? 

Sneller openbloeien. Ik heb een haat-liefdeverhouding met elke nieuwe start. Ik hou van nieuwe mensen ontmoeten en situaties waarvan ik nog niet weet waar ze me heen gaan leiden, maar ik zou graag de kladversie van mezelf, die ik bij een eerste ontmoeting ben, inwisselen voor de warmgedraaide versie.

Welke voorstelling wil je zeker zien tijdens het festival?

Ik laat me graag verrassen op Het TheaterFestival en kies altijd voor voorstellingen waar ik weinig achtergrondkennis van heb. Het viel me wel al op dat enkele van de voorstellingen werken rond ontsnapping en vervreemding. Echt thema’s die mij in beweging brengen. Ik ben benieuwd!

Wat is je favoriete (spreek)woord?

‘Zo niet, dan toch.’

Alles komt altijd goed. Het is enkel aan jezelf om erachter te komen hoe. Maar vooruit gaan we sowieso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , , , , , , , , ,