het Theater Festival

Lore Laisnez over Het Hamiltoncomplex

di 30 aug 2016

fABULEUS stuurt 8 moedige, nieuwsgierige jongeren met een missie naar Het Theaterfestival.
Hun opdracht: word hier en nu verliefd.
Zij zijn De Barbaren.

Lore is 18 en studeert voor opticien, dus ze kijkt met een zeer heldere bril naar theater. Dat blijkt ook uit ons late night gesprek, eens we allebei Het Hamiltoncomplex een beetje hebben verteerd. “Ik was eerst wat afwachtend, want het leek me niet echt een voorstelling waar ik zelf snel tickets voor zou kopen, maar ik ben echt van mijn sokken geblazen,” geeft Lore toe. “Ik zou Lies Pauwels zo graag bedanken, maar ik heb haar nog niet ontmoet. Misschien moet ik vanavond maar eens op haar afstappen.” – Daan Borloo

“Ook mijn mede-Barbaren waren ontzettend onder de indruk, al waren er een paar die sommige stukken wat langdradig vonden.
Ikzelf had daar weinig last van. De gedachte- gang van een 13-jarig meisje springt van de hak op de tak, en laat zich niet zo makkelijk aan de leiband leggen. Daarom vind ik het zelfs zeer goed dat ze niet te veel in die lange stukken hebben geknipt: het geeft veel beter weer wat er in de hoofden van die meisjes omgaat.”

Vijf jaar geleden was Lore zelf nog maar dertien. Een onbehouwen puber of toch niet? “Ik heb altijd in de klas gezeten met mensen die een jaar ouder waren dan mij, omdat ik een jaartje heb overgeslagen. Toen ik elf was, begon iedereen rondom mij volop te puberen, maar bij mij kwam dat nog niet zo meteen. Ik denk eerlijk gezegd dat ik mijn apenjaren ook heb overge- slagen (lacht). Daarom was het stuk voor mij niet altijd even herkenbaar.”

Zou ze zich dan ook niet herkennen in de Matteo Simoni-manie die de Hamilton-meisjes overvalt? Dat is moeilijk te geloven. “Om eerlijk te zijn: ik ben écht geen tv-kijker. Safety First en de hype rond ‘de Smos’ zijn volledig aan mij voorbijgegaan. Ik heb Matteo Simoni wel al op het theater gezien, in de voorstelling Hechten van De Speelman. Tja. Wat moet ik over hem zeggen? Da’s een knappe man, hé!”

DavidHamilton5

(c) David Hamilton

Ander onderwerp! David Hamilton! De fotograaf die aan de basis lag van de voorstelling, en er ook zijn naam aan heeft geschonken. Zijn foto’s zijn nogal controversieel. Wat vindt Lore daar- van? “In het begin van mijn zoektocht kon ik die moeilijk plaatsen. Maar die foto’s zijn vijftig jaar geleden genomen, lang voor het hele Dutroux- gebeuren. Die geportretteerde meisjes staan daar niet tegen hun goesting. De maatschappij heeft ons misschien geleerd om daar anders naar te kijken, maar ik weet niet of dat zo’n goede evolutie is.”

Heeft ze het gevoel dat ze opgroeit in een samenleving die iets te streng geregulariseerd is? “Tja, zo gaan we over de maatschappij beginnen, he … Oké, dan. Neem nu die boerkini’s en die hetze daarrond. ‘Als ze zoiets toestaan, zullen wij niet meer in onze bikini mogen rondlopen,’ hoor ik dan. Maar dan denk ik onmiddellijk: nee. Laat hen gewoon in hun boerkini lopen en mij in mijn bikini. Dan is er geen probleem en hebben we elk ons ding. Dat is toch eerlijk?”

(c) David Hamilton

(c) David Hamilton

We klinken op die uitkomst. Lore, opticien in spe, heeft duidelijk ook een heel heldere kijk op de wereld waarin ze leeft. Morgen gaat ze naar Fidelis Fortibus van Circus Ronaldo. “Van Circus Ronaldo heb ik al veel voorstellingen gezien. Ik heb ook een enorme voorliefde voor straat- theater. Tot dit jaar organiseerde mijn straat zelfs een straattheaterfestival. Dat is heel klein begonnen – ons dorp is maar een postzegel groot – maar op den duur kwam daar twee- à drieduizend man op af! Het is jammer dat we het moeten laten varen, er is geen opvolging verzekerd.”

En op het moment dat ik die zin neerschrijf, staat ze tegen het raam van de redactieruimte te tikken. “Raad eens wie ik net heb gesproken? Lies Pauwels! Die is nog toffer dan ik had gedacht!”

Lees alle blogposts van De Barbaren op barbaren.tumblr.com!

Tags: , , , ,