het Theater Festival

Kim Hertogs over de Buchbar

vr 02 sep 2016

Koffie met Kim

Actrice en koffie-aficionado Kim Hertogs voorziet in haar Buchbar iedereen van overheerlijk zwart goud en bijpassende theaterlectuur. In het festivalcentrum staat Kim met haar pop up-coffeeshop, in de Scheldestraat startte ze twee jaar geleden de échte Buchbar. We spraken Kim in de late uurtjes van het festival, nadat haar opgepoetste hightech koffiemachine reeds onderdak voor de nacht had gevonden in deSingel en de kopjes koffie aan ons tafeltje plaats ruimden voor glaasjes wijn. – Danny de Jong

(c) Charlie De Keersmaecker

(c) Charlie De Keersmaecker

(c) Charlie De Keersmaecker

Dag Kim. Ik vraag me af: is de horecawereld ook niet een groot theaterpodium?

Kim Hertogs: Buchbar is alleszins een beetje mijn podium, het is echt mijn arena waar ik mag optreden. Ik ben van nature heel aanwezig, en in Buchbar mag dat. Dat vind ik heel fijn. Als er iemand binnen- komt die ik interessant vind, kan ik gewoon meteen naar zijn of haar naam vragen en wat ie doet, zonder dat iemand dat raar vind. Bij het aannemen van personeel merkte ik wel dat die fascinatie niet voor iedereen opgaat. Sommige mensen slaagden daar wel in, maar anderen hadden de neiging om zich ergens achter te verstoppen. Veel klanten komen net om een gesprek te voeren. Zo is er een man uit Roemenië, Razvan, die elke dag met zijn hondje langskomt. Hij komt altijd binnen met de zin “Hello superstar!”. Ik ben de enige actrice die hij kent, dus hij heeft een nogal romantisch, Hollywoodiaans beeld van wat acteren inhoudt. Dan zeg ik: “Maar Razvan! Ik ben niet rijk, ik heb geen limo. Ik doe af en toe een acteerjobke, maar we zijn hier in België, dat is heel klein. We verdienen niet veel.” Maar voor hem blijf ik een superstar (lacht). Veel bezoekers komen naar Buchbar omdat ze weten dat ze daar altijd met mensen een gesprek kunnen aanknopen. Dat zorgt voor fijne ontmoetingen met mensen van totaal verschillende achtergronden.

 

“Buchbar is een beetje mijn podium”

 

Waarom hou je zo van koffie?

Koffie is iets heel magisch, want koffie is voor veel mensen een begin. Vanuit het idee: “Ik begin aan de dag en heb koffie nodig, om iets los te maken in mijzelf, om actief te worden, om ergens aan te beginnen.” Ik las op een blog voor koffiegeeks dat je mensen moet verzorgen die voor hun eerste koffie langskomen. Het is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Koffie is iets metafysisch, het zet iets in beweging bij de mensen. Dat magische moment probeer ik te respecteren. Een koffiebar is voor veel mensen bijna een plek die oproept tot contemplatie. Net zoals het theater (lacht)!

Welk boek zou jij ons willen aanraden?

Ik vind het verzameld werk van Jan Decorte een van de meest bijzondere boeken die ik op het TheaterFestival verkoop. De meeste van zijn teksten zijn fonetisch geschreven, dus je moet het hardop lezen om het te kunnen begrijpen. De teksten zijn uitgegeven in mooie, korte blokjes onder elkaar, zonder hoofdletters. Kinderlijk en poëtisch neergepend, het wordt haast een soort naïeve schilderkunst. Alsof iemand nog niet goed wist wat het perspectief was en zomaar wat ging uitproberen. Maar volgens mij is het net een kunst om het zo te doen.

Tags: , ,