het Theater Festival
ma di wo do vr za zo
      05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15

Pieter T’Jonck

Sinds 1980 schrijft Pieter voor diverse kranten, tijdschriften en boeken in binnen- en buitenland over podiumkunsten,en dan vooral over dans en performance, maar ook over architectuur en beeldende kunst. Daarnaast werkt hij ook voor Klara Radio en is hij sinds een jaar hoofdredacteur van het architectuurtijdschrift A+. Af en toe was Pieter ook actief als begeleider van workshops theater- en danskritiek, als mentor bij DasArts Amsterdam, als curator of als dramaturg. In het gewone leven runt hij als ingenieur-architect echter een architectenbureau samen met Wouter Nilis.

Ik zit in de jury omdat .. 

Dit was mijn tweede jaar als jurylid. Als criticus ga je door de jaren heen, zelfs onbewust, een bepaald kijkpatroon en bepaalde voorkeuren ontwikkelen. In een jury zetelen haalt die gewoontes helemaal overhoop en dwingt je het hele landschap weer eens te bekijken, en af en toe behoorlijk op te kijken van wat er overal broeit.

Een belangwekkende voorstelling is voor mij .. 

Een voorstelling moet voor mij meer zijn dan alleen maar een verhaal vertellen, een personage neerzetten of een patroon uittekenen. Er moet iets gebeuren dat je nergens anders dan op een podium, voor een publiek zou kunnen beleven. En er moet iets op het spel staan, wat dat dan ook moge wezen.