het Theater Festival
ma di wo do vr za zo
      05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15

Herien Wensink

Herien Wensink is theaterredacteur bij De Volkskrant. Ze schrijft gezichtsbepalende artikelen gaande van recensies, reportages tot een maandelijkse column.Wensink studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Algemene Cultuurwetenschappen in Amsterdam.

Ze werkte als cultuurjournalist bij Het Parool en Elsevier en was in 2006 als redacteur betrokken bij de oprichting van nrc.next. Ze was tien jaar cultuurredacteur van NRC Handelsblad, tot ze vorig jaar overstapte naar De Volkskrant, als opvolger van Hein Janssen.

Na een tijd over alle denkbare kunstdisciplines te hebben geschreven, specialiseerde ze zich de afgelopen acht jaar specifiek in theaterjournalistiek, omdat theater volgens haar de interessantste kunstvorm is, daar waar alle disciplines samenkomen: het literaire, het visuele, het muzikale en het fysieke, en dat elke avond opnieuw gecombineerd met de live opwinding van een popconcert.

Ik zit in de jury omdat …

ik naast het vele Nederlandse theater dat ik al zie ook graag het Vlaamse theaterlandschap wil onderzoeken, en omdat ik denk dat Vlamingen én Nederlanders veel kunnen leren van de kwaliteitsopvatting en kijkwijze van de ander.

Een belangwekkende voorstelling is voor mij …

een voorstelling die je wereldbeeld kantelt, die vaste overtuigingen en aannames doet wankelen, die je raakt in een gebied waar je nauwelijks kennis van had, die luikjes naar een nieuwe werkelijkheid, een nieuw inzicht of een onverwachte emotie opent – dit niet noodzakelijkerwijs allemaal tegelijk. Alsook: een voorstelling die verrast, die verbluft, die overweldigt, ontregelt, choqueert of emotioneert, op een artistieke, niet sentimentele manier.