het Theater Festival
ma di wo do vr za zo
      07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17

Gable Roelofsen

 

Gable Roelofsen is een acteur, zanger, regisseur, schrijver van Nederlands-Indische afkomst. Hij is co-artistiek leider muziektheaterplatform Het Geluid Maastricht. Het platform beweegt tussen de uitersten van het lokale sociaal artistieke en het internationale hedendaags muziektheater. Gable vervult nevenfuncties als oa. lid van (raad van) bestuur Concertgebouw Brugge, lid van de redactie van Theaterkrant en hij is voorzitter van The Need For Legacy: een community/tafel van bi-culturele makers die samen trachten het podiumkunstengeheugen inclusiever te maken.

Ik zit in de jury omdat…

Als iemand die zowel zijn opleiding genoot in Nederland als in België, is het geweldig om een jaar lang het beste van de beide podiumkunstculturen te mogen volgen. We spreken dezelfde taal maar we zijn in veel opzichten ook net fijn verschillend van elkaar. Toch zijn onze podiumkunstengemeenschappen zeer verwant. En delen we een wereld waarin er zich op grote thema’s verschuivingen en transities voltrekken. Het is geweldig om dit met een prachtige groep collega’s te trachten te tonen en te duiden.

Een belangwekkende voorstelling is voor mij… 

Mijn alltime Vlaamse theaterheld is en blijft dramaturge Marianne van Kerkhoven die vond dat de podiumkunstenaar de seismograaf van diens tijd is. We leven in een tijd waarin kwaliteit steeds meer gezichten kan hebben. Soms legt een voorstelling heel talig en celebraal de vinger op de zere plek. Soms is een voorstelling lijfelijk en een viscerale ervaring. Ik ga trachten als jurylid te ontkomen aan mijn eigen dogma’s. En ik verheug mij er op, hopelijk met goede redenen zeker ook onverwachte makers het schild op te hijsen.