het Theater Festival

Dahlia Pessemiers-Benamar

 

Dahlia Pessemiers Benamar (°1975) volgde de kleinkunstopleiding aan de Studio Herman Teirlinck waar ze in 1998 afstudeerde. Sindsdien duikt Dahlia op als freelance actrice in diverse theatergezelschappen en werkte ze in regies van Arne Sierens, Jellie Schippers, Mannah De Pauw, Luk Perceval e.a. 

De laatste jaren was ze vooral te zien als actrice in Action Zoo Humain producties De Waarheidscommissie (2016-17-18) Amnes(t)ie (2017-18) en Dihya (2019-20) en in de NTGent trilogie The sorrows of Belgium  (2022) (Luk Perceval).  

Naast het podium speelt Dahlia zowel in binnen- en buitenland mee in  tv-reeksen en films. Zo is ze te zien in o.a. Zéro Default, Je suis mort mais j’ai des amis, Deadline 14-10, Braided Love, Bullets, De Ridder, De twaalf e.a. 

Als maker ontwikkelt ze een heel eigen parcours binnen het muziektheater. Zo richtte Dahlia Dunia vzw op waar ze haar eerste creaties ontwikkelt steeds met een gemengde cast en waarin ze verschillende talen en muziekgenres laat samensmelten. Samen met diverse makers herschreef ze Dunia tot de nieuwe compagnie Silence Radio, samen werken ze aan inclusieve producties met dove en horende acteurs en schrijvers.

Ik zit in de jury omdat….

de kracht, de speelsheid, en de uitzonderlijke kwaliteit van het Belgische theaterlandschap me blijft verwonderen. Het voelt als een noodzaak om dit bijzondere culturele veld te  blijven volgen, mee te promoten en divers publiek ook in aanraking te laten komen met werk dat vaak te weinig speelt.

Een belangwekkende voorstelling is voor mij…

een vertederende gelaagde woordeloze voorstelling voor alle leeftijden, die jong en oud meeneemt in een wereld die bulkt van rebelse en authentieke theatrale beelden.