het Theater Festival

Ina Dewinne over De Meest Zwaarmoedige Voorstelling Ooit

zo 04 sep 2016

De Barbaren

fABULEUS stuurt acht moedige, nieuwsgierige jongeren met een missie naar Het Theaterfestival. Hun opdracht: word hier en nu verliefd.
Zij zijn De Barbaren. – Jonathan van der Horst

Barbaar 1

Ze mag dan misschien wel naar De Meest Zwaarmoedige Voorstelling Ooit (waarvan het
hele publiek moet huilen) zijn gaan kijken, maar ik heb nog nooit iemand zo vrolijk de telefoon horen opnemen als Ina Dewinne. Nadat ik haar heb gevraagd of ze ook echt van de voorstelling moest huilen, kwettert ze vrolijk: “Ik had voor de voorstelling een traan op mijn wang getekend, maar die heb ik er tijdens de voorstelling weer af gehuild. Dat kwam ook wel door de ajuinen die ze tijdens de voorstelling kapot sloegen. Maar ik vond het ook wel heel ontroerend.”

Wat vind je precies ontroerend?

Ik vind allereerst dat er hele mooie beelden werden gemaakt. Ook zijn de personages heel
herkenbaar en goed gespeeld. Op een gegeven moment leest een van de actrices (Mara
Van Vlijmen, red.) een brief voor. Ze voelt zich afgesloten van de wereld. Ze wil graag enthousiast zijn, maar er is niemand die met haar mee wil doen. Dat gevoel van alleen op de wereld zijn vind ik heel herkenbaar. Achteraf sprak ik nog even met de acteurs en die vertelden mij dat die brief echt bestaat: dat ze die gewoon van het internet hadden geplukt.

Hoe was de ontmoeting met de acteurs?

Ik was van te voren wel zenuwachtig omdat het zulke goede acteurs zijn, maar ze waren heel lief. Ik was meteen helemaal welkom. Ze waren ook erg geïnteresseerd in mij en in het concept van De Barbaren. Wel jammer dat ze zo snel weer weg moesten. Ze gingen nog plaatjes draaien bij de Depri Disco op het festivalterrein. Als ik de volgende dag niet naar school had gemoeten, dan was ik nog blijven dansen hoor! (lacht)

Barbaar 3

Hoe heb je je op de voorstelling voorbereid?

Ik ben eigenlijk een zeer optimistisch persoon. De opdracht om zwaarmoedigheid te onderzoeken vond ik moeilijk. Ik ben uiteindelijk de social media gaan onderzoeken. Omdat dat juist een plek is waar je helemaal geen zwaarmoedigheid vindt. Daar zie je alleen maar leuke dingen. Je ziet bijna nooit een droevige foto op Facebook staan, terwijl je weet dat al die mensen ook verdrietig zijn. Het is eigenlijk vreemd dat zwaarmoedigheid niet voorkomt op Facebook, want vaak zien toch alleen je vrienden wat je er op zet? Die weten dat je soms wel eens moet huilen.

Heb je door dit onderzoek de zwaarmoedigheid beter leren kennen?

Jazeker. Het grappige is ook dat de makers van de voorstelling min of meer op dezelfde
dingen zijn uitgekomen als ik. Ik had bijvoorbeeld een lijst met droevige liedjes gemaakt en die op mijn knie geschreven. Al die liedjes kwamen ook in de voorstelling voor. Ik heb ook foto’s met mijn laptop gemaakt, terwijl ik aan het huilen was. In de voorstelling doet een van de personages dat ook. Het gekste was nog dat ik een paar dagen terug een verjaardagsfeestje heb gehouden, waar ik een opblaaszwembad had gekregen. En het eerste wat ik zag toen ik de voorstelling binnenkwam, was precies datzelfde opblaaszwembad! Ik had blijkbaar een soort van telepathische band met de makers.

Barbaar 4

Lees alle blogposts van De Barbaren op barbaren.tumblr.com!

Tags: , , , , ,