het Theater Festival

Humans of TheaterFestival – Wouter Hillaert

za 02 sep 2017

 

Wouter Hillaert is een gekende stem binnen de podiumkunsten. Als (aftredend) freelance podiumcriticus, initiatiefnemer van Hart boven Hard en als coördinator van het cultuurtijdschrift rekto:verso laat hij geregeld zijn pen vloeien over het podiumlandschap. Vorig jaar sprak hij nog zijn radicale State of the Union uit en dit jaar zetelt hij voor de laatste keer in de jury van het TheaterFestival. Ook ruilde hij de Summer School theaterkritiek in voor een nieuw format: TOCHT.

Dina Dooreman

(c) Tine Herbots

‘Na zeven jaar besef je dat zo’n formule uitgeput raakt. We hebben dan naar een andere manier gezocht om theaterreflectie binnen te brengen op het festival, en ook onszelf te blijven verrassen. Want er zijn andere manieren dan met pen en papier. Onze inspiratie vonden we bij NieuwTG (studentenbeweging van KASK die een tijdje NTGent bezette, red.). Het leek ons fijn om hen ook uit te nodigen op het festival.’

TOCHT zal vertrekken vanuit experiment. De theaterstudenten zullen hun reflecties iedere dag op uiteenlopende manieren presenteren. Wouter zal in tegenstelling tot de Summer Schools minder coördineren en veeleer in dienst staan van de ‘tochters’. Wouter: ‘Het is dit jaar verrassend rustig voor mij. Ik weet niet of ik mij echt human of the festival voel.’ (lacht)

Ondanks zijn minder actieve rol blijft Wouter een belangrijke speler in de theaterreflectie. Zijn weloverwogen lofbetuiging over het kunst­medium getuigt daarvan. Wouter gelooft dat de kracht van theater zit in de manier waarop het een rustpunt kan betekenen in onze samenleving, een waarde waarmee het zich onderscheidt van andere kunstvormen. ‘In een tentoonstelling bepaal je jouw eigen ritme, in een schouwburg word je verwacht neer te blijven zitten. Daar heerst stilte en aandacht. Het is zowat de laatste plek waar je de gsm moet uitzetten. Ik kan nog steeds met 36 dingen in mijn hoofd in theater toekomen. Maar binnen de drie minuten ben ik dat kwijt en wandel ik op het einde relaxed naar buiten. Theater zou de slogan ‘yoga voor de geest’ meer moeten uitspelen. Theater brengt rust en ik denk dat daar veel nood aan is.’

Wouter gelooft in theater als mentale hygiëne voor de hele maatschappij. Toch hamert hij er op dat het noodzakelijk is dat je als huis of instelling je discours waarmaakt. Die waarde moet in overeenstemming zijn met de praktijk. De State of the Union kan volgens Wouter wat dat betreft een belangrijk moment betekenen om aan het begin van het nieuwe theaterseizoen een aantal punten op de agenda te zetten. Daarnaast gelooft hij ook in de kracht van TOCHT. ‘Deze studenten zijn de stem van een nieuwe generatie jonge kunstenaars die van nature uitdagende kwesties naar voren brengen, waar in instituten soms minder tijd voor is’.

Wie het team van TOCHT aan het werk wenst te zien, kan hun reflexieve presentaties dagelijks om 17u bijwonen in de containers van het festivalterras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: , , ,