het Theater Festival

Goochelen op het ijs

za 03 sep 2016

Goochelen op het ijs

OnIce-9

Op vraag van Suzanne Grotenhuis ontwikkelde Tim Oelbrandt een goocheltruc die zij uitvoert in haar voorstelling ON ICE. Maar Tim is veel meer dan alleen een goochelaar. – Mitch van Landeghem

Tim Oelbrandt: “Er komt veel meer bij goochelen kijken dan je denkt. Als acteurs goochelen vergeten ze vaak te acteren, of omgekeerd. Maar Suzanne pikte de magie snel op: ze had de afleiding snel door en was meteen mee aan het denken hoe we de truc konden verbeteren. Op twee dagen tijd had Suzanne de truc onder de knie. Ik kan uiteraard niet zeggen wat ze precies doet, maar ik kan wel zeggen dat ze met de voeten van het publiek speelt. Ze doet niet wat ze zegt te zullen doen.”

“Circus en goochelen zijn altijd al theater geweest”

Tim is niet enkel betrokken bij ON ICE op het TheaterFestival. Hij verzorgde ook het lichtontwerp bij ANECKXANDER van Alexander Vantournhout en Bauke Lievens. “Maar naast het licht zorgde ik ook voor magische effecten in ANECKXANDER: wat Alexander niet kan doen in het echt omdat hij op de grenzen van het fysiek mogelijke stuit, daar help ik bij door een beetje vals te spelen (lacht).”

Beide voorstellingen zijn heel erg verschillend. “Ik ben erg trots dat ze allebei op het TheaterFestival spelen en dat ik zoveel vertrouwen krijg van deze jonge, beginnende artiesten. Circus en theater gaan volgens mij niet gewoon hand in hand, ze zijn hetzelfde. Ik heb daar nooit een onderscheid in gemaakt. Het hele plaatje is belangrijk, alles moet kloppen – kostuums, decor. Ook bij magie is er een theatrale setting. Circus is theater, goochelen is theater. Zo is het altijd al geweest.”

Tags: , , ,