het Theater Festival

In de Gloria: Studio Orka al 5x op het TheaterFestival!

wo 30 aug 2017

Al vanaf 2004 werkt Studio ORKA aan avontuurlijk theater voor jong en oud. Hun combinatie van fantasierijke verhalen, uitbundige vormgeving en werken vanop locatie levert niet alleen volle tribunes op, maar beroert deze ook nog eens tot tranen toe. Ook vanuit de theaterwereld is er niets dan lof voor het lef en de energie van deze groep. Het bezorgde ORKA dan ook maar liefst vijf selecties voor het TheaterFestival, waarvan CHASSE PATATE dit jaar zeker niet de laatste zal zijn. Een kleine terugblik op de kleurrijke TheaterFestival-geschiedenis van Studio ORKA.

Door Jonathan van der Horst

2007: Lava, een bodemonderzoek

In 2006 brak ORKA voor het eerst door tot de hoogste regionen van het Vlaamse theater. Hun tweede voorstelling, Lava, een bodemonderzoek, was meteen al een schot in de TheaterFestival-roos. De voorstelling, over drie bodemonderzoekers die een levend wezen in de aardkorst ontdekken, imponeerde met aanstekelijk spel, live animatie, muziek, bewegende sculpturen. De jury van dat jaar schreef: ‘Lava sloopt alle theaterregels: […] Gespeeld in een knap decor op locatie zoekt de voorstelling de grenzen op van spelplezier, verbeelding en herkenbaarheid.’ De ORKA-legende was geboren.

(c) Thomas de Meyer

2011: Warmoes

Vier jaar later en drie producties verder, waarvan Mijnheer Porselein ook nog geselecteerd werd voor het Nederlandse Theaterfestival, was ORKA weer terug. Dit keer in een idyllische volkstuin in het pittoreske Ukkel. Aldaar leidt de voorzitter de bezoekers op de jaarlijkse opentuinendag. Ondertussen botste je tegen een aantal knotsgekke personages, die schipperen tussen droom en daad. Het onkruid rukt namelijk al op en vreemde gewassen bedreigen de tuin. Hoe deze te beschermen? Dit liefdevolle en hoogst actuele portret van klein Vlaanderen beroerde velen. Zelfs het weer huilde een beetje mee. Geheel in ORKA-fashion meldt de programmatekst van dat jaar: ‘Aangepaste kledij (Lees: laarzen en regenjas)’

(c) Studio ORKA

2013: Duikvlucht

In 2013 dook ORKA het samen met Theater Antigone de diepte in. Op een ongewone plek, ergens verborgen langs het water, ver weg van het gewoel van de stad, ontmoeten vier personages elkaar. Samen delen ze er lief en leed en geheimen oh zo zwaar. Aan dit verhaal over toeval in het leven en de ondraaglijke lichtheid van het bestaan had Griet Op de Beeck nog een puntje kunnen zuigen. Waarschijnlijk dat ze er daarom, toen ze nog theaterrecensent was, ook zo lovend over sprak: ‘Duikvlucht is een verhaal over vier eenzame zielen die elkaar vinden op een moment in hun leven dat het allemaal zo gemakkelijk niet is. Maar door naar elkaar te kijken, wordt er opeens belachelijk veel mogelijk.’

(c) Phile Deprez

2014: Zoutloos

Een jaar later zat ORKA tijdens het TheaterFestival alweer gezellig tussen de bomma’s en de bompa’s in het woon- en zorgcentrum. Voor Zoutloos lieten zij zich inspireren door kraaienpootjes, warme dekentjes op koude voeten, slappe koffie en smeulende sigaretten. Actrice Tania van der Sanden, die voor het eerst in een ORKA-productie meespeelde, dook zo diep in haar rol van tachtigjarige vrouw dat ze vele dagen en zelfs een nacht in een rusthuis doorbracht: ‘Dat verblijf in het rusthuis heeft een hele diepe indruk op mij nagelaten. De eenzaamheid die daar hing, de totale verlatenheid. Ik ben daar echt verdrietig van geweest. Maar het gaf mij ook een grote reden om het stuk te spelen. Ik vind het een goede zaak dat mensen via deze voorstelling een keer een rusthuis binnenstappen.’ Voor wie er zelf nog een avondje wil doorbrengen: in 2018 gaat Zoutloos nog maar weer een keer op tournee.

(c) Fred Debrock

2017: CHASSE PATATE

Dit jaar viert ORKA zijn houten jubileum op het TheaterFestival en dat laten ze natuurlijk niet zomaar aan zich voorbijgaan. Ze komen dan ook met een knaller van een voorstelling: CHASSE PATATE. Een wielerterm, voor halverwege tussen de kopgroep  en het peloton blijven hangen, verheven tot een wervelende voorstelling over een café dat samen met een viertal personages dreigt weg te zakken in een moeras. Verwacht typische Orkianse absurditeit, spectaculaire special effects en natuurlijk de lach en de traan. Als u een kaartje heeft weten te bemachtigen ten minste. CHASSE PATATE is, net als elke andere ORKA-voorstelling ooit, reeds strak uitverkocht.

(c) Phile Deprez

2 Comments

  • Linda Provost schreef:

    Heel dikke proficiat !
    Ben al fan van het eerste uur en bewaar veel mooie herinneringen aan jullie voorstellingen op TAZ en elders.
    Moet wel nog wachten tot juni volgend jaar om “Chasse Patate” te zien in Kortrijk.

  • Hedwig Wouters schreef:

    Ben ook superfan van het eerste uur.Lava een bodemonderzoek in 2006 was top! Ik geloofde alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: , ,