het Theater Festival

Elise Bauwens over Beckett Boulevard

zo 28 aug 2016

fABULEUS stuurt 8 moedige, nieuwsgierige jongeren met een missie naar het TheaterFestival. Hun opdracht: word hier en nu verliefd. Zij zijn De Barbaren. Vandaag: Elise Bauwens over Beckett Boulevard.

Barbaar Elise - Beckett Boulevard

01.08.16 De Kern
Dag lieve vrienden. Ik ben Elise, ik word 16 in november en ik ben gek van acteren en alles wat daarmee te maken heeft. Ik ga ook veel voorstellingen kijken en lees veel. Ik heb bruin haar, groene ogen en ik zou jullie nu allemaal kleine feitjes kunnen vertellen over mezelf, maar dat is niet van belang.

01.08.16 De Barbaren
Kijk, dit begrijp ik nu niet goed, vrienden. In dit project worden wij, ‘de barbaren’, gekoppeld aan een voorstelling waar we dieper op in moeten gaan. We moeten ‘verliefd worden’ op onze voorstelling. Zijn wij dan niet ‘anti-barbaren’? Als je nu begint te twijfelen over de exacte betekenis van het woord ‘barbaar’, net als ik, bespaar ik je het opzoekwerk. Hier is de definitie: ‘onbeschaafd, onderontwikkeld persoon’.

In gesprek met de dagkrant blikt Elise terug: “Ik kende fABULEUS al en heb het tekstje over De Barbaren gelezen op hun site. Het was een heel raar tekstje, ik snapte er niet veel van. Er stond: ‘Word nu verliefd op een kunstenaar’, en dat zag ik wel zitten. Dus heb ik me toch ingeschreven en het is allemaal heel goed meegevallen. Het is echt tof.”

16.08.16 De Voorbereiding
Vrienden, ondertussen heb ik het stuk volledig uitgelezen en alle recensies en reviews geanalyseerd. Om te beginnen vind ik het een verschrikkelijk moeilijke opdracht om dit stuk aan jullie uit te leggen. Ook denk ik dat het bijna onmogelijk is het stuk volledig te begrijpen door het enkel te lezen. Er gebeurt eigenlijk niets concreets in het stuk. Er wordt alleen gepraat over dingen die gebeurd zijn en dingen die nog moeten gebeuren.

Elise: “Ik ben inderdaad meteen informatie gaan opzoeken: recensies, filmpjes, teksten op de website van De Koe, … Ik vond het een heel vage voorstelling. Ik begreep het niet meteen helemaal. Dus heb ik het script gekocht en dat heeft wel geholpen. Het is niet hetzelfde als de voorstelling zien, maar het geeft toch al een beetje een inkijk.”

16.08.16 De Verwachting
Ik kijk enorm uit naar de opvoering, lieve vrienden! Ik ben er zeker van dat het een knaller van een voorstelling wordt. Tot snel!

Elise: “Ik had ongelooflijk veel zin gekregen in de voorstelling tijdens mijn voorbereidingen! En de voorstelling is uitgedraaid zoals ik had gehoopt. Wat ik wel heel verrassend vond, is de humor. Als je de tekst leest, leer je maar een deel van de voorstelling kennen. De lichaamstaal van de acteurs en de manier waarop ze op de scène staan, krijg je al lezend niet mee. En het is net in hun manier van spelen dat het stuk een humoristische ondertoon krijgt.”

21.08.16 De Vragen
Wie we zijn, wordt dat bepaald door onszelf, door anderen, of door de manier waarop we handelen? Wat is die factor die ons hele zijn bepaalt? Misschien is er niet één soort identiteit, misschien hebben we er verschillende. De identiteit die we van onszelf hebben, en van hoe anderen ons zien. Misschien zullen we het nooit weten. Ik laat het in ieder geval hierbij. Tot de volgende keer, lieve vrienden.

Elise: “fABULEUS heeft een goede keuze gemaakt door mij aan de voorstelling te koppelen. De leden van De Koe stellen constant existentiële vragen aan zichzelf. En door zo hard met de voorstelling bezig te zijn, begin je die vragen ook aan jezelf te stellen. En dat filosofische en reflecterende aspect triggert me wel erg. Het ingaan op een detail van een detail. Ik wil zeker meer voorstellingen van De Koe zien, want hun stijl spreekt mij wel echt aan. De spontaniteit in hun spel. Ze zeggen het ook in hun voorstelling: ze proberen echt te zijn op het podium en de enige manier om dat te doen, is toegeven dat theater onecht is. Ik denk dat ik dat wel wil meenemen in mijn eigen praktijk. Ik heb het alvast opgeschreven in mijn dramaboekje. Zoiets als dit had ik nog nooit gezien! Ik vond het een heel goede voorstelling.”

27.08.16 De Liefde!
*** blogbericht over Elises beleving van de voorstelling is nog in de maak ***

Aan de dagkrant verklapt ze haar nieuwe liefde: “Ik ben vooral verliefd geworden op de voorstelling, ik heb er echt enorm van genoten! Het was niet zo simpel in het begin. Ik snapte eerst niet zo goed wat het opzet was. Verliefd worden op een voorstelling die je niet kent en nog nooit gezien hebt, is niet zo vanzelfsprekend. Maar bij Beckett Boulevard ging dat vanzelf!”

Tags: , ,