het Theater Festival

Een kort relaas over de pijn van anderen

za 07 sep 2019

vragen na een voorstelling in verslagvorm

Lotte Lola Vermeer & Simon Baetens

Hoort dit wachten erbij? Waar gaan we heen? Moet ik nog naar het toilet? Waar moet ik zitten? Wat staat me te wachten? Wie zouden de anderen zijn? Wanneer zouden zij hun ticket hebben gekocht? Wie zal er beginnen? Gehoorzaam ik? Wat zou er met die boeken gebeuren? Welke positie neem ik in? Heb ik behoefte om te spreken? Kan ik me goed inleven? Heb ik ooit gelogen over pijn? Kan ik me identificeren? Voel ik schildpijn? Hoe lang staan die glaasjes water daar al? Welke houding neem ik aan? Wie is die vrouw? Spreek je dit uit als attitude of attitude? Begrijp ik deze tekst? Zou ik botten voor voorvaderen offeren? Wat weet ik van de Zulu? Wanneer durf ik iets te zeggen? Vind ik het nodig om iets te zeggen? Heb ik mijn telefoon op vliegtuigmodus gezet? Wie verwacht er iets van mij? Hoeveel van jezelf neem je mee naar het theater? Hoeveel van jezelf projecteer je op een ander? Zou het decor nog gaan schuiven? Had ik andere sokken aan moeten trekken? Zou hij spijt hebben van het zichtbare gat in zijn sokken? Wat voel ik? Ziet iemand dat ik frons? Is die vrouw zwanger? Zou er nog muziek worden gedraaid? Waarom heb ik gisterenavond dat laatste pintje gedronken? Hoe deel je wat je ervaart? Waar laat ik mijn handen? Zou die man zich vervelen? Zouden zij een koppel zijn?

Praat hij omdat er stilte was of omdat hij iets wilde zeggen?

Heb ik het verkeerd begrepen? Wanneer neem ik een slok water? Wat als ik jeuk krijg? Wat verwachten ze van mij? Wat mag ik doen? Wil ik naar de anderen kijken of niet? Heb ik een aangename stem om naar te luisteren? Wat zou er nog in deze zaal spelen? Zou ik een Ayahuasca-sessie doen? Hoe zou hij voor dat ritueel zijn geweest? Voel ik mij verbonden met Het Al? Is dit een nieuwe vorm? Spreekt hij misschien geen Nederlands? Staat hier een airco aan? Is iedereen mee?

Hoe dichtbij wil ik komen?

Wat zou ik doen als hier een bekende stond? Hoeveel gesprekken zouden de makers geanalyseerd hebben? Hoe zouden zij buiten deze kubus spreken? Wat vertel ik door afstand te nemen van de groep? Hoe lang mag je naar iemand kijken? Voldoet dit aan mijn verwachtingen? Wat waren mijn verwachtingen? Doen mijn verwachtingen ertoe? Hoe lang mag je zwijgen? Is die rugpijn van het krukje of van te weinig slaap? Hoe zouden andere gespreksperformances gaan? Aan welke designwinkel doet het decor me denken? Beïnvloedt mijn slaap mijn kijken? Gaat het nu over de pijn van de maatschappij of van die persoon zelf? Is er een verschil? Representeert dit de gemeenschap? Is iedereen nog mee? Zit ik teveel in mijn hoofd? Moet ik deze gedachte delen? Wat als ik nu op de grond ga liggen? Hoe laat zou het zijn? Is dit theater? Is dit Twister? Zag iemand mijn gaap? Waarom verstoppen die mensen zich zo achter dat blok? Moet ik iets veranderen? Heeft zij gehuild? Mag ik leunen tegen de muren of vallen ze dan om? Hoe zouden anderen dit ervaren? Ben ik het hiermee eens? Zal ik hierop reageren?

Waar leg ik mijn anker neer?

Wat zou ik willen veranderen? Geef ik applaus? Ga ik nog nabespreken met de makers? Hoe deel je wat je hebt meegemaakt? Hoe luister je? Welk verhaal vertel je? Hoe doe je verslag? Moet deze tekst in meerdere alinea’s of niet? Wanneer doet iets recht aan een ervaring? Is dat verhaal nu echt gebeurd of niet? Maakt het uit? Hoe maak je zo’n rubberen schijf? Heb ik deze mensen al eerder gezien en herken ik ze nu niet? Hebben ze al die boeken echt gelezen? Vond die man wat ik zei dom? Er zijn toch geen foute antwoorden? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , , ,