het Theater Festival

De theatertips van onze redactie

di 23 aug 2016

Beste voorstellingen volgens de redactie

Naar welke voorstellingen kijkt de redactie van het TheaterFestival uit? Acht schrijvers van de dagkrant en de blog tippen hun ultieme productie op het festival: ofwel een voorstelling die ze al eerder zagen, ofwel eentje waar ze erg benieuwd naar zijn. Doe er uw voordeel mee! – Filip Tielens

Redactie

(c) Liselotte Roodbol

Daan Borloo

In het dagelijkse leven was ik eerst actief als onderwijzer, maar momenteel werk ik als freelancer, onder andere voor Arne Sierens.

De voorstelling die ik wil tippen is dan ook weinig verrassend Poepsimpel van Cie Cecilia. Ik hou van het theater van Arne Sierens omdat het zowel op mijn hersenen als op mijn buik inwerkt. Bovendien bevat Poepsimpel het mooiste liefdesverhaal van het afgelopen theaterseizoen: dat van Bosco en Amaryllis, de Romeo & Julia onder de honden. In een artikel dat ik deze week ga schrijven over het oeuvre van Arne Sierens zal ik met meer argumenten toelichten waarom ik zo’n fan ben van zijn poëtica. En verder wil ik graag The Great Downhill Journey of Little Tommy tippen, hier op het TheaterFestival ga ik al voor de vijfde keer kijken!

Jonathan van der Horst

In het dagelijkse leven studeer ik Woordkunst aan het Conservatorium in Antwerpen. Hier in deSingel voel ik me dus al helemaal thuis!

De voorstelling die ik wil tippen is Beckett Boulevard van De Koe. Ik heb nog nooit zo over mezelf gereflecteerd tijdens een voorstelling: Beckett Boulevard wierp voor mij een heel interessante spiegel op over het leven. De stijl van De Koe is zo luchtig, maar tegelijk ook erg diepgaand. Ik vind het heel straf hoe ze filosofische onderwerpen behandelen op een humoristische manier. Deze week ga ik alvast Willem de Wolf en Natali Broods interviewen, daar kijk ik ook heel erg naar uit.

Xandry van den Besselaar

In het dagelijkse leven studeer ik net zoals Jonathan Woordkunst aan het Conservatorium. Eerder studeerde ik Dramaturgie in Amsterdam en schreef ik over theater voor verschillende websites.

De voorstelling die ik wil tippen is ONE. van Lisa Verbelen. Waarom? Supermoeilijk om rationeel uit te leggen, vind ik. Het is ontroerend hoe Lisa alleen op het podium staat in ONE., maar tegelijk ook een vierstemmig koorstuk op scène brengt. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar Het Hamiltoncomplex van HETPALEIS. Naar het schijnt weet deze voorstelling heel mooi te vatten hoe het is dertien jaar te zijn: geen kind meer, maar toch ook nog geen volwassene. Alsof je geest huist in een verkeerd lichaam. Wel nog even afwachten of ik wakker kan blijven: ik ga net ervoor namelijk 24 uur doorbrengen op de Mount Olympus van Jan Fabre…

Katrien Van Bael

In het dagelijkse leven geef ik Nederlands in de eerste graad van een middelbare school. Afgelopen jaar nam ik samen met mijn man Bart loopbaanonderbreking om veel te reizen en theater te maken.

De voorstelling die ik wil tippen is Kings of War van Toneelgroep Amsterdam. Heel erg jammer dat deze voorstelling niet hernomen kan worden op het TheaterFestival. Hans Kesting is schitterend in dit stuk, zeker in de eindmonologen. Als ik moet kiezen uit de producties die wel op dit festival spelen, dan pik ik er graag De Blinde Dichter van Needcompany uit. Er zitten wondermooie beelden in die ik nooit zal vergeten in deze voorstelling, zoals het beeld met het opgezette paard. Jan Lauwers weet altijd een heel uniek, zinderend universum te creëren.

Bart Van Gyseghem

In het dagelijkse leven geef ik net zoals mijn vrouw Katrien Nederlands in het secundair. Samen hebben we ook het theatercollectief ‘tist! waarmee we jaarlijks verschillende projecten opzetten.

De voorstelling die ik wil tippen is misschien toch wel Helpdesk van Wine Dierickx. Ik heb het stuk zelf nog niet kunnen zien, maar ben wel een heel grote fan van Wine. Ik vind haar echt een hele straffe madam. Daarnaast ben ik ook fan van Kings of War van Toneelgroep Amsterdam, De Man door Europa van Lucas De Man en De Meest Zwaarmoedige Voorstelling Ooit van De Warme Winkel en Theater Artemis. Misschien niet toevallig drie voorstellingen van bij onze noorderburen, omdat ik Nederlandse theatermakers net iets minder goed ken en daardoor vaker verrast word.

Margot De Boeck

In het dagelijkse leven werkte ik het afgelopen jaar onder meer als redactiesecretaris van het Leuvense studentenblad Veto. Ik hou ervan om artikels te schrijven die niemand anders wil doen en hiervoor toch telkens een interessante invalshoek te zoeken.

De voorstelling die ik wil tippen is Beckett Boulevard van De Koe: voor mij echt een heel meeslepende voorstelling. Heel fijn was ook het rustpuntje wanneer het lied van The National begon in dit stuk. Ik ben ook een grote fan van Needcompany. Ik leerde hun werk kennen door ooit een ticket te boeken voor hun voorstelling This door is too small for a bear, niet wetende wie het gezelschap was of wat ik mocht verwachten. Het regende ook op de weg naar het theater waardoor ik eerst nog twijfelde om te gaan, maar wat was ik achteraf aangenaam verrast! Daarom kijk ik nu ook heel erg uit naar De Blinde Dichter.

Phéline Thierens

In het dagelijkse leven woonde ik het afgelopen jaar in Canterbury, waar ik een opleiding regie volgde.

De voorstelling die ik wil tippen is Kings of War van Toneelgroep Amsterdam. Ik zag de productie in Londen en was zo onder de indruk! Verder heb ik niet veel Vlaamse of Nederlandse voorstellingen kunnen zien het afgelopen jaar, maar wel heel wat Engelstalig theater. Zo ben ik grote fan van het gezelschap Ridiculusmus en hun voorstelling Give me your love, het tweede deel van hun trilogie over ‘mental health’. Nadat ik dit stuk zag, ben ik stage bij hen beginnen lopen.

Filip Tielens

In het dagelijkse leven werk ik onder meer als freelance theaterjournalist en run ik het multimediaal kunstkritiekcollectief De Zendelingen.

De voorstelling die ik wil tippen is – hoe kan het ook anders – Mount Olympus. Een stevige brok theatergeschiedenis waar over twintig jaar nog over gesproken zal worden. Deze week ga ik voor het eerst Jan Fabre interviewen, waar ik erg benieuwd naar ben. Deze selectie van het TheaterFestival is de eerste met twee circusvoorstellingen op het programma. Ook al zag je nog nooit (goed) circus, zowel Fidelis Fortibus en ANECKXANDER zijn twee absolute must sees en behoren wat mij betreft tot de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen.

Redactielokaal

(c) Liselotte Roodbol

Tags: ,