het Theater Festival

De Oscars van het TheaterFestival!

za 09 sep 2017

 

Aan het eind van een écht festival worden awards uitgereikt: met deze traditie wil onze redactie niet breken. Maar omdat werkelijk elke voorstelling op het TheaterFestival belangwekkend schijnt te zijn, raakte onze vakjury het niet eens over de hoofdprijs. Volgende – toe­gegeven, minder traditionele – categorieën geraakten wél ingevuld. Rol de rode loper alvast uit: hier zijn de laureaten van onze theater­awards!

 

Foutste haarsnit

Ola Pola-acteur Randi De Vlieghe meende tevergeefs dat zijn haar rood verven volstond om vijftien jaar jonger te lijken. In Niets deed Judith De Joode een al te opzichtige gooi naar deze award door haar kapsel eigenhandig te massacreren. Genoeg harig materiaal dus. Maar onze vakjury koos toch voor de Kei Vieze Snor van nieuwbakken pornoacteur Michael De Cock. Gelukkig wakkerde de aanblik van zijn pasta vongole onze eetlust wél aan.

Knapste geheugen

Genoeg geheugens die getraind werden tijdens dit festival. Acteurs moesten dit jaar niet alleen hun teksten onthouden, maar ook de boekentips van Benny Claessens. Uiteindelijke bleek Tom Vermeir de knapste kop. We weten niet of het ondanks of dankzij de alcohol was, maar Vermeir slaagde erin de 108 elementen  van periodieke systeem op te zeggen. Tijdens een orgasme. Slik.

Meest accurate Patti Smith-lookalike

We geven toe: dit is een gelegenheidscategorie, maar we konden onmogelijk voorbij aan de legendarische dramaqueen die Jan Decleir neerzet. Zei iemand dat Risjaar Drei vrouwonvriendelijk was? Wij vonden Patti Smith alleszins meer dan overtuigend.

Grootste drankorgel

De ontzaglijke hoeveelheid witbier die onze juryvoorzitter nodig had om zijn rodebieten­salade binnen te krijgen, had hier niet misstaan. Maar ere wie ere toekomt: het drankenassortiment dat Dominique Van Malder soldaat maakte tijdens BUKO, kende zijn gelijke niet. Wij roken batida de coco, rode wijn en Duvel. Santé, Buko Domi!

Meest kindvriendelijke theatermaker

U denkt meteen aan de makers van Ola Pola Potloodgat? Helaas, zij gooiden hun kindje op het podium. Of het duo achter Klutser? Jammer, zij leerden hun kids de beginselen van het kapitalisme. Wij gaan voor Milo Rau. Nee, je kindacteurs de zaak-Dutroux laten re-enacten getuigt niet van een warm vaderhart. Maar naast de planken blijkt Rau een voortreffelijke papa. De State of the Union weigeren om zijn kinderen naar school te kunnen voeren: respect!

Meest aanstootgevende acteurswebsite

Toen onze jury zich van de nobele taak kweet om de festivalacteurs van een Wikipediapagina te voorzien, stootte het meer dan eens op aanstootgevend materiaal. Wie bijvoorbeeld op de site van Randi De Vlieghe op ‘prijzen’ klikt – een Wiki-klassieker –, stoot niet op zijn goedgevulde palmares, maar op de tarieven van zijn massages. Ola pola!

Djoef van de week

Natuurlijk heeft u hard geapplaudisseerd. En natuurlijk doen uw handen daar nog zeer van. Wij dachten eerder aan de twee agressieve gekkerds uit Another One. Wie van hen de award mee naar huis neemt, laten we Maxim Storms en Lobke Leirens zelf uitvechten.

Meest hilarische oneliner

Dominique Van Malder zocht naar een verklaring voor het toch wel tamme TheaterFestivalpubliek tijdens BUKO: ‘Amai, dat is hier nogal een zee van witte mensen. Ah, wacht, de mensen met kleur, die zitten natuurlijk in de KVS!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: ,