het Theater Festival

De meerwaarde van de marathon

za 11 sep 2021

Het TheaterFestival loopt op zijn einde, maar niet voordat Camping Sunset nog een wervelend spektakel op poten zet: het Gentse collectief speelt voor het eerst alle drie de delen van Tom Lanoye’s TEN OORLOG na elkaar. 

Ellis Meeusen en Jens Dewulf

Rafaël Bracke

Als u alle drie de TEN OORLOG-delen na elkaar bijwoont, verblijft u van 13u tot 22u op de Stormkop-site nabij de Antwerpse haven. Een ware marathon dus. Maar wat doet een marathon met een mens? Wat is het effect van het intense samenzijn? Van de totale uitputting die immer op de loer ligt? Wij zochten het voor u uit.

In de sport blijkt het einde van een marathon, na 42 kilometer lopen, al eens het beste in de mens naar boven te halen. Nog vers in het geheugen liggen de beelden van het slot van de marathon op de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zomer. De Nederlandse loper Abdi Nageeye die zijn Belgische boezemvriend Bashir Abdi weigert achter te laten op een paar kilometer van de finish. Nageeye neemt de afgematte Abdi op sleeptouw. Het resultaat: zilver en brons voor Nederland en België. Ook de beelden van de catharsis van Mieke Gorissen wanneer ze als 28ste over de meet komt, zinderen nog na. Maar het mooiste voorbeeld dateert wellicht uit 2013: de Keniaanse loper Abel Mutai raakt op enkele meters van de meet in een Spaanse lange-afstandswedstrijd in de war met de bewegwijzering. Hij stopt met lopen, in de overtuiging dat hij de aankomst al voorbijgestuifd is. De Spanjaard Iván Fernández, die in tweede positie loopt, merkt de treuzeling van de Keniaan op. Hij besluit Mutai niet voorbij te lopen, maar hem vooruit te duwen, waardoor zijn concurrent als eerste over de aankomstlijn rent. In een interview achteraf antwoordt Fernández op de vraag waarom hij Mutai niet voorbij liep: ‘Wat zou de eer in die medaille zijn? Wat zou mijn moeder daarvan vinden?’ De uitputting nabij toont de mens zich een uitermate solidair wezen.

Dansen dansen dansen tot u erbij neervalt. Zo zou u de dansmarathons uit de late jaren 1920 kunnen samenvatten. Ze duurden uren, dagen, soms maanden. Alles voor de kunst? Reken er maar niet op! Er stond een flinke geldprijs op het spel, wat welgekomen was in tijden van financiële crisis. Het bedrag was soms groter dan het jaarlijkse inkomen van een boer. Om de competitie nog wat op te zwepen, werden er zelfs ruziënde acteurs tussen de dansende massa geplaatst, ter afleiding en ter vermaak van het aanwezige publiek. Uitgeput? U kan altijd nog wel even doorgaan. Plus est en vous. 

Wachten op Godot, of op witte rook? Het conclaaf – aka de verkiezing van de nieuwe paus – kan soms ook een marathon worden. Een aantal kardinalen, allemaal jonger dan tachtig jaar, sluit zich op in de Sixtijnse Kapel om het eens te worden over wie de volgende leider van de Rooms-Katholieke Kerk moet worden. Dat is zelden een sinecure. Het langste conclaaf ooit, dat van 1314-1316, duurde maar liefst 829 dagen, oftewel twee jaar, drie maanden en zeven dagen. Dat is uiteindelijk slechts 288 dagen langer dan de Belgische regeringsvorming uit 2010-2011, die 541 dagen duurde. Hoe langer je over iets nadenkt, hoe minder snel je tot een beslissing komt. Een eierwekkertje zetten kan echt geen kwaad. 

Tina Herbots

Vijf tips om het einde van de TEN OORLOG-marathon te halen:

  1. Arriveer uitgeslapen aan de start! Het eerste deel begint pas om 13u. Geen enkele reden dus om voor de middag uit bed te komen.
  2. Eet en drink. Breng water mee. Andere drankjes kan u aan de Stormkop-bar kopen, eten aan de foodtrucks. Of hol naar het centrum als u de benen wil strekken, maar zorg dat u op tijd terug bent. De oorlog wacht niet.
  3. Ga zeker voor elk deel naar het toilet. Als u al heel veel drankjes aan de bar kocht: ga misschien nog iets vaker. Het is een droogdok, en dat mag ook zo blijven.
  4. Pas uw outfit aan het weer aan: zonnecrème, regenjas, dikke trui… De zomer is voorbij, winter is coming… Of nee, dat komt uit een ander oorlogsepos.
  5. Bovenal: geniet. Laat alles op u afkomen. Haal uw meest solidaire kantjes boven. Houd vol als u denkt dat u niet meer kan. Een eierwekker heeft u bij deze marathon al helemaal niet nodig. Het zal de moeite lonen: wie weet wat er aan het einde op u wacht.

 

De marathonvoorstelling TEN OORLOG I, II & III speelt op zaterdag 11 en zondag 12 september om 13u in Stormkop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: , , , ,