het Theater Festival

‘De lokale gemeenschap is een nest voor toekomstige kunstenaars en tegelijk voor het publiek’

ma 03 sep 2018

Woensdag 5 september is het tijd om samen te lunchen. Er zullen taarten zijn. De hoofdbrok bestaat uit discussies over het lokaal kunsten­beleid en tegen de avond zou er een recept voor de toekomst klaar moeten liggen. Hopelijk is dat genoeg voer om samen te vieren.

Lotte Ogiers

 

 

De Inspiratielunch Kunst en Lokaal beleid is een samenwerking tussen Het Theater­­Festival en verschillende partners: Vere­niging Van Vlaamse Steden en Gemeen­ten, de Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra, Kunsten­punt en Overleg Kunsten­organisaties (oKo) willen samen met beleidsmakers en kunstenaars samenzitten om elkaar te leren kennen. Leen Laconte van Oko ziet het als iets positiefs dat de gemeenten nu zelf hun cultuurbudget kunnen beheren. Voor vele schepenen is het dan ook een nieuwe situatie. Het voelt misschien zelfs wel als een eerste september. Vol verwachtingen voor de poort staan, niet weten waar naartoe. Je hebt een hand nodig.  Leen Laconte: ‘We willen niet overdonderen. We willen samen zoeken wat we (beleidsmakers en kunstenaars) voor elkaar kunnen betekenen. Geen lijstjes met eisen, maar een gesprek.’

Wat in de culturele centra geprogrammeerd wordt, staat dicht bij wie er woont. Kinderen kijken naar hun eerste theater­­voorstelling, volwassenen denken er aan terug. ‘De lokale gemeenschap is een nest voor toekomstige kunstenaars en tegelijk voor het publiek. Alles begint in de gemeente’, aldus Laconte. Om culturele bagage mee te geven met de inwoners, is het belangrijk dat de beleidsmakers en kunstenaars elkaar goed leren kennen. Dat er een kader geschept kan worden waarin iedereen kan schitteren in zijn rol. Er moet een juiste wisselwerking ontstaan tussen beleidsmakers en kunstenaars zodat het publiek steeds nieuwe dingen kan ontdekken dicht bij huis.

De lunch moet dienen als een inspiratiesessie. Er is geen kers op de taart. Er zijn geen verwachtingen, geen eindconclusie waar naartoe gewerkt moet worden. Het is geen laatste avondmaal waarvan iedereen al weet hoe het zal aflopen.

Het is middag. En er is taart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , , , ,