het Theater Festival

COLUMN: Ode aan het luisteren

wo 08 sep 2021

Pauline Augustyn

‘De volledige voorstelling beluistert u in ongeveer vijf uur. Iedere kant van de cassettes duurt zo’n 50 minuten.’ Het is met enige aarzeling dat ik de eerste cassettes in de walkman steek uit het pakket van Kates Tapes Away, een analoge audio- en wandelvoorstelling van Zuidpool. Waar je deze voorstelling wil beluisteren, kies je zelf. Maar luisteren zal je!

Of niet. Is 50 minuten luisteren wel nog van deze tijd? Laat staan vijf uur. Als radiomaakster in opleiding wil ik volmondig ‘JA!’ roepen; mijn geliefde métier verdedigend, bijna beschermend zelfs. In deze tijd echter is 50 minuten luisteren (lees: aandachtig luisteren) wel degelijk een moeilijke opdracht. 

En dat ondanks alle podcasts en andere auditieve brouwsels die men vandaag de dag onder dit containerbegrip herbergt we kunnen zeker spreken van een ‘podcast-boom’. Deze boom kent een lange aanloop en is terug te brengen tot de uitvinding van de iPod in 2001. Na de iPod kwam de iPhone en nu zijn we zo verknocht aan dat ding dat we het bijna vervloeken. Eén van de redenen waarom ik mijn smartphone niet inruil voor een simpeler model, is omdat ik dan onderweg geen podcasts meer kan beluisteren. Toch stoor ik me mateloos als een WhatsApp-geluid mijn podcast ongewenst binnendringt, om dan als de hond van Pavlov meteen mijn smartphone vast te nemen, één van mijn vele groepsgesprekken te openen en “Ik zoek een keukenrobot voor mijn mama, iemand aanraders van merken?” te lezen…

Vanaf het eerste jaar in de opleiding radio beluisteren wij onze audiowerken in de cinema van het RITCS. Smartphones gaan op stil, ogen gaan dicht. Het eerste geluid, een stem, een zucht of muziek vult de zaal. Vorige week bracht ik er nog twee volledige dagen door. ik heb geen seconde gemist. Dus ja, 50 minuten luisteren is zeker nog van deze tijd. Laten we er zelfs voor vechten; voor langere audiostukken, voor prikkelluwe luisterzones, voor analoge audiovoorstellingen! 

Misschien komen we elkaar wel tegen met een walkman in de hand, cassettes op zak, oren verstopt onder een koptelefoon, blik op oneindig en smartphones op stil?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: