het Theater Festival

Buchbartips van Jerry Aerts

do 25 aug 2016

Iedere dag kiest een prominente figuur uit de theatersector zijn of haar favoriete boek of theatertekst uit de collectie van de Buchbar, de koffie- en boekenbar van Kim Hertogs in het festivalcentrum. Vandaag: Jerry Aerts.

Jerry Aerts (c) Eline Ros

(c) Eline Ros

Wie? Jerry Aerts (directeur deSingel)

Favoriet boek?

“Uit de lijst van de Buchbar kies ik voor De Meester en Margarita van Michail Boelgakov, omwille van een onvergetelijke ervaring in Moskou ergens eind jaren 80. Het was mijn eerste avond in de stad ooit, tijdens een prospectie van een tiental dagen ter voorbereiding van het festival ‘De Russen Komen’ dat we in deSingel organiseerden in juni 1989. Ik kende het boek en de auteur toen enkel van naam, en wist wel dat het boek lange tijd verboden was, maar had het nog nooit gelezen. Bij aankomst in Moskou ging ik meteen kijken naar een theateradaptie van het boek in het Russisch, met een vertaalster die mij in
gebrekkig Engels telkens een korte samenvatting van de dialogen influisterde. Tot overmaat van ramp viel na een uur of twee niet ik in slaap, maar wel mijn vertaalster. Het bijwonen van de resterende uren van het stuk kreeg daardoor iets onwezenlijks. Ogenblikkelijk raakte ik in hogere Russische sferen – allicht ook door de overvloedige wodka tijdens de pauze. Ik kreeg zelfs het gevoel dat ik de Russische taal begreep en dat ik doorhad waarom zowat alle Russen De Meester en Margarita zo’n fantastisch boek vinden. Twee weken later stond er een Nederlandse vertaling in mijn boekenkast. Ik lees er heel af en toe soms nog een fragment uit en dan voel ik mij weer helemaal in Moskou. Alleen de
wodka heb ik er niet zo graag meer bij.

Favoriete koffie?

Een hete ristretto die net voldoende bitter en zacht is tegelijkertijd, samen met een klein glas water op kamertemperatuur.

Check hier de volledige lijst van boeken en theaterteksten uit de Buchbar!

 

 

Tags: , , , , , ,