het Theater Festival

Buchbartip van Steve Aernouts

do 01 sep 2016

Iedere dag kiest een prominente figuur uit de theatersector zijn of haar favoriete boek of theatertekst uit de collectie van de Buchbar, te vinden in het festivalcentrum. – Xandry van den Besselaar

Buchbar - Steve Aernouts

Iedere dag kiest een prominente figuur uit de theatersector zijn of haar favoriete boek
of theatertekst uit de collectie van de Buchbar, te vinden in het festivalcentrum.

Wie? Steve Aernouts (acteur)

Favoriet boek? 

Het stuk dat het meeste indruk op mij maakte, is De Meeuw van Anton Tsjechov. Toen ik negentien jaar was, was ik enorm onder de indruk van de grote hoeveelheid Russische namen. Ik wist niet zo goed hoe ik al die personages uit elkaar moest houden! Tot ik plots op een foto stootte van Tsjechov, die zijn stuk voorlas aan zijn acteurs. Bij het zien van die foto besloot ik Tsjechov toch nog eens te lezen. En las de namen gewoon niet mee! Ik werd onmiddellijk meegezogen in, leek wel, een innerlijke monoloog van de schrijver. Ik werd omver geblazen! Het cliché dat toneel en drama vooral bestaat uit roepende mensen werd
ontkracht. Dat stemde mij gelukkig. Er is al genoeg ruzie in de wereld! Het drama bij
Tsjechov gaat over een groot existentieel, innerlijk conflict. Daar herkende ik me veel
meer in. De zachtmoedige, hartverscheurende eerlijkheid van de schrijver tot zichzelf en de wereld greep me enorm aan. De ruimte tussen hoe het leven is en hoe het leven zou kunnen zijn, is tot op de dag van vandaag de ruimte waar ik me wens op te houden. Dank aan de heerlijke dokter, goede man en prachtige schrijver Anton Tsjechov. In mijn verbeelding zouden Anton en ik het goed met elkaar kunnen vinden (lacht).

Favoriete koffie?
Echt een ordinaire zwarte koffie.

Check hier de volledige lijst van boeken en theaterteksten uit de Buchbar. 

Tags: , , , , ,