het Theater Festival

Buchbartip van Jeffrey Meulman

zo 28 aug 2016

Iedere dag kiest een prominente figuur uit de theatersector zijn of haar favoriete boek of theatertekst uit de collectie van de Buchbar, te vinden in het festivalcentrum. Vandaag: Jeffrey Meuleman

Wie?
Jeffrey Meulman (Nederlands Theater Festival)

Favoriet boek?
Eigenlijk is het ondoenbaar om uit deze rijke lijst iets te moeten tippen. Maar vooruit… laat ik de Mightysociety-reeks van Eric de Vroedt nemen. Ik heb deze reeks vanaf het begin gevolgd. Ik ben altijd weer verbluft hoe Eric actuele, complexe materie weet te vatten in een boeiende voorstelling. Zijn uitvoerige verdieping in de onderwerpen is, los nog van zijn formidabele schrijftalent, steeds opnieuw indrukwekkend. Zo levert hij zijn publiek vaak nieuwe, verontrustende informatie en volgt hij een bijzonder origineel gedachtenspoor.
Ik hecht veel belang aan ‘new writing’. Onlangs zag ik in Edinburgh een aantal voorstellingen van opkomende toneelschrijvers die actuele onderwerpen aansnijden die het publiek direct aanspreken. Dat werkt. De herkenning is groot, net als de behoefte aan reflectie op wat er om ons heen gebeurt. Daar heeft theater een wezenlijke functie. De zalen stromen vol, het publiek reageert soms luidkeels. Het theater spreekt zich uit. Het becommentarieert politici, het asielbeleid, terreur, ongelijkheid, angst voor de ander, behoefte aan empathie. Regelmatig, zeker in Schotland, gaat het over lokale kwesties. Daar liggen kansen voor het Vlaamse en Nederlandse theater.
De nood aan radicale verbinding waar Wouter Hillaert over sprak is universeel.

Favoriete koffie?
Cappuccino

Check ook de volledige lijst van boeken en theaterteksten uit de Buchbar.

Tags: , , , ,