het Theater Festival

Buchbartip van Cie De Snor

za 03 sep 2016

Iedere dag kiest een prominente figuur uit de theatersector zijn of haar favoriete boek of theatertekst uit de collectie van de Buchbar, te vinden in het festivalcentrum. – Xandry van den Besselaar

Wie?

compagnie DeSnor (Louis Janssens en Ferre Marnef)

Favoriete boek?

Uit de lange lijst van boeken, hebben wij gekozen voor De lege ruimte van Peter Brook. Het is een werk dat ons erg inspireert. Toen we onze voorstelling #BOS aan het maken waren, kwam Elsemieke Scholte van detheatermaker af met dit boek. Ze zei dat we dat eens moesten lezen en even later heeft ze het ons zelfs cadeau gedaan!

Wat ons zo aanspreekt is de openheid waarover Brook spreekt. Het idee dat alles mogelijk is en dat je je alles kan verbeelden. Die speelsheid nemen we mee. Onze voor- stellingen zijn altijd een reeks beelden of acties waarin we omgaan met het materiaal en de ruimte. In #BOS is dat heel duidelijk: drie jongens spelen met houten planken. Die planken kunnen alles zijn en krijgen alle mogelijke betekenissen. Zo opent het beeld zich. Onze voorstellingen gaan altijd over het bouwen, het scheppen.

Ook het experiment, het oefenen en het uitproberen intrigeert ons. Brook kantte zich erg tegen de productiedrang. Hij wilde een labo, waarin hij kan blijven uitproberen. Aurelie Di Marino en Wouter Hillaert hadden het er in hun States ook over dat we als makers moeten blijven knutselen en zoeken, niet alleen de hele tijd produceren. Wij werken altijd heel lang aan een nieuwe voorstelling, maar we willen nog geen datum voor de première vastleggen.
Net omdat we zo graag bezig blijven.

Als jonge theatermaker of beginnend theaterstudent is De lege ruimte een must. Het gaat over de essentie van wat theater is, of kan zijn. Het opent meteen een hele wereld. Het is een vertrekpunt.

Favoriete koffie?

Louis drinkt cappuccino. Ferre lust geen koffie, die drinkt appelsap.

Check hier de volledige lijst van boeken en theaterteksten uit de Buchbar .

Tags: , , , ,