het Theater Festival

Berg van betekenis

vr 08 sep 2017

Gisteren pimpten de jongens van TOCHT ons krantje met een heus marktonderzoek. Hun vraag: wat vinden wij belangwekkend theater? Niet eenvoudig, zo bleek. Onze redactie krabde zich achter de oren, keerde haar ideeën binnenstebuiten en begon vlijtig aan een antwoord. Belang­wekkend theater? In navolging van Niets bouwen wij onze berg van betekenis op.

Ik mijd behaagziek theater, stoffige museum­stukken of theater dat zijn optelsom niet overstijgt. Voor ik me aan een voorstelling overgeef, wil ik urgentie voelen. Pas als het me even van mijn stoel gelicht heeft, kan het theater me koud pakken, omdat het vanzelfsprekendheden op de proef stelt of nog beter, ze blootlegt, omdat ik niet wist van het bestaan ervan. Dat theater blijft me bij omdat het me bepaalt. Gilles

Alles is belangrijk en tegelijkertijd is ook niets belangrijk, zolang ik maar meegenomen word in een wereld waarin ik ook kan afdwalen, waarin ik alles kan vergeten, maar ook kan herinneren, waar de lucht heel even zwaar wordt, waar zinloosheid betekenis krijgt, en ik herkenbaarheid vind in nieuwe dingen. Theater moet voor iede­reen toegankelijk zijn, leven, ontroeren en
alle kanten uitgaan. Anke

Theater waarin ik iets herken wat ik niet kende. Theater dat het bekende even onbekend maakt. Theater waaraan ik dagen of zelfs maanden later nog terugdenk als ik bij de kassa in de supermarkt sta. Omdat het me tegelijkertijd doet nadenken over het beurtbalkje op de kassaband én over de vluchtelingencrisis. Dat is het theater dat me als een boemerang doet terugkeren naar het theater. Me haast onopgemerkt en in een scherpe bocht terug in de rode pluche dwingt, op een houten stoel of een tribune in het veld. Xandry

M’émerveiller au travers d’une sortie de l’ordinaire de quelque façon que ce soit. Y trouver une certaine forme de beauté aussi. Mais la beauté, je ne l’attends pas qu’au théâtre, je la cherche partout tout le temps. Découvrir une voix, et par voix, j’entends n’importe quel moyen d’expression, celui que l’artiste trouve le plus adapté ou le plus efficace pour le partage de son message. Je veux rencontrer quelqu’un qui a une bonne raison de monter sur scène. Voilà. Je crois que c’est ça. Stéphanie

For me, theatre represents a space of contem­plation, negotiation and reflection. In the time of general hyperproduction in all fields and rhythm of daily life where everything is being more and more instant, watching a theatre piece represents for me a ritual of re-connection with oneself and the others. I am intrigued by theatre that dares to redefine the notions of an agency on and off stage, and aims towards a more holistic, ecolo­gical and interdependent environment for the personal and collective growth. Nina

Theater is voor mij een warm hart. Wanneer ik in de zaal zit, en ik mensen zie die alles uit zichzelf persen om het publiek te roeren. Wanneer ik een repetitie bijwoon, en ik een miniatuurversie zie van een samenwerking zoals die in de samenleving ook zou kunnen. Wanneer ik een maker spreek, die met meer geestdrift vertelt dan een politiek leider ooit zou kunnen. Wanneer ik het publiek zie, dat een staande ovatie moeiteloos combineert met uren namijmeren. Wanneer de planken zinderen van de poëzie. Eline

Ik vind theater belangrijk om de tijd van de voorstelling dat je de kans krijgt voor: vragen, antwoorden, rust, onrust eventueel, om te genieten ook. Al die dingen waar we in het jachtige leven niet meer toe komen. De tijd die je uit je leven knipt, de tijd van een voorstelling. Mia

Theater is de kameleon. Theater is het medium dat iedere kunstgedaante kan aannemen. Zij neemt haar omgeving op, reageert en transformeert. In tegenstelling tot het reptiel mag zij zich niet verstoppen. Zij moet haar krachtige tong uitsteken en beklijvende statements maken. Dina

In Niets gooit iemand haar onschuld op de berg. In navolging voeg ik graag dat moment aan onze berg toe, omdat ze daarin haar onschuld verliest. Theater wekt het meeste belang (of is het meest belangwekkend?) als het onze naïviteit op de proef stelt. Als het zich begeeft op gevaarlijk terrein, in de marge van de realiteit of van de magie. Het mag een beetje pijn doen. Het moet niet altijd troosten.  Lynn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: