het Theater Festival

Beethoven op je computerscherm

vr 10 sep 2021

In de korte animatiefilm Fidelio is de gelijknamige opera van Beethoven ingekort tot een kwartier. Judith Vindevogel herinterpreteerde het stuk en maakte er een fris en toegankelijk werk van. In een taal die mij aanspreekt, een 22-jarige jonge vrouw die meestal niet langer dan een paar minuten naar opera luistert (shame on me).

Maria Feenstra 

In beeld verschijnen de personages Florestan en Leonore. In grove lijnen tekenen hun gezichten zich af. Samen strijden ze voor een rechtvaardigere samenleving en verzetten ze zich tegen de tiran Pizarro, een man met akelig rode oogjes. Florestan en Leonore organiseren creatieve acties en steeds meer mensen sluiten zich aan, maar niet zonder gevolgen. Pizarro vecht terug. Hij sluit Florestan op in een geheime kelder. Leonore beseft dat ze een plan moet maken om hem te bevrijden en komt in actie. 

De animatie wordt gedragen door de muziek. Als opera-leek vind ik het bijzonder om te ervaren hoe de muziek zo’n extra dimensie creëert. Een klank roept direct een hele wereld van een personage op. Daarbij is Fidelio een feest van het beeld en de verbeelding. In vijftien minuten word ik meegenomen in een wereld waar een bewaker verslaafd is aan pizza’s en waar de bomen groen kleuren door een zeepbel die voorbij zweeft. De verbeelding als teken van verzet. De vrije geest die in opstand komt tegen het regime van tiran Florestan. Of zoals de gevangen burgers het uitzingen: ‘Laat ons onze dromen dromen.’ 

In tijden van besmettingen en quarantaine is dat precies wat Judith Vindevogel en het muziektheatergezelschap WALPURGIS doen: ze verzetten zich tegen alle beperkingen. Ze brengen de kunst dichtbij. Een animatiepareltje op je computerscherm, eentje om te koesteren. Dat smaakt naar meer. Misschien durf ik na deze ervaring wel een operavoorstelling van drie uur aan? 

Fidelio is op vrijdag 10 en zaterdag 11 september te zien in hetpaleis

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Tags: , ,