het Theater Festival

any attempt will end in crushed bodies and shattered bones: the singular cannot really exist

ma 06 sep 2021

De dynamische, intense dansfilm die Lukas Dhont maakte van Jan Martens’ dansvoorstelling any attempt will end in crushed bodies and shattered bones is een kunstwerk op zich. Daarom koos jurylid Karel Vanhaesebrouck deze film als zijn #specialhonour.

Katrijn Bekers

© Phile Deprez

Op de website van GRIP wordt any attempt ingeleid door een quote. ‘Snowflakes, leaves, humans, plants, raindrops, stars and molecules all come in communities. The singular cannot really exist.’ Het enkelvoudige bestaat enkel als deel van een meervoud.

De in vaalblauw gehulde dansers van any attempt zijn zowel individuen als deel van een geheel. Ze zijn sneeuwvlokjes en regendruppels die enkel kunnen bestaan binnen sneeuwstormen en regenbuien. Knappe staaltjes synchrone dans wisselen adembenemende solo’s, duo’s en trio’s af.

Op sommige momenten krijgen de dansers individuele aandacht in close-up, op andere gaan ze op in de synchroniciteit van de groep die prachtig wordt gecapteerd vanuit vogelperspectief. Deze top-shots onthullen ook de symmetrische, sneeuwvlokachtige looplijnen die op de grond kleven.

Net als een hoop herfstbladeren in de wind maken de dansers wervelende bewegingen. Als een vlaag regendruppels vallen ze neer, maar kaatsen ze ook weer terug de hoogte in. Vallen en opstaan, vasthouden en loslaten, spanning en ontspanning verkeren in een repetitieve dialoog. Veerkracht is de kern van de choreografie.

Veerkracht ligt ook aan de basis van het thema van de voorstelling: protest en demonstratie. Om te kunnen protesteren moet je eerst rechtveren na een tegenslag. Dat veruitwendigen de lichamen van de dansers.

Om dat thema kracht bij te zetten, weerklinken protestliederen van vroeger en nu doorheen de voorstelling en wordt stilte gevuld met het geluid van dof weerklinkende, marcherende voetstappen. Kordate repetitiviteit en indringende muziek geven de choreografie bij momenten een militant karakter.

Om gehoord te worden en veranderingen te kunnen doorvoeren heb je sterke individuen nodig die toch samenhorig en harmonieus zijn. any attempt toont ons mensen die zowel een- als meervoudig zijn en daardoor een onuitwisbare indruk nalaten.

any attempt wordt vertoond in De Studio (filmzaal 2) op maandag 6 september om 20u15

© Phile Deprez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , , , ,