het Theater Festival

WRITE ON: masterclass theaterkritiek

i.s.m. rekto:verso, Etcetera & Kif Kif

De masterclass WRITE ON helpt beginnende pennen om nog scherper te kijken en dieper te oordelen. Van september tot december 2018 bieden Etcetera, Kif Kif en rekto:verso tien deelnemers een divers parcours aan van Het TheaterFestival tot WIPCOOP.

WRITE ON doet je dit najaar eerst in de bestaande theaterkritiek duiken, om dan zelf aan de slag te gaan. We analyseren podiumrecensies, gaan in gesprek met critici, bekijken samen een zestal voorstellingen en bespreken elkaars schrijfsels daarover. Klaar voor een fijn badje kritiek met negen andere beginnende kritische geesten en een heel gevarieerd palet aan voorstellingen?

OP HET PROGRAMMA

  1. Masterclass theaterkritiek (do 30 aug – zo 2 sep)

We beginnen meteen met een stevige brok: vier dagen lang werken we ons tijdens Het TheaterFestival samen door een stapel podiumrecensies uit de mainstream media. Na een inleiding in ‘discoursanalyse’ (hoe maakt taal onze wereld?) slaan we met een heldere methode aan het lezen en het discussiëren. We onderzoeken van de bestaande theaterkritiek de rode draden, de eventuele verschuivingen, het onderliggende verhaal.

Klinkt behoorlijk stoffig, maar wordt best fun: samen een onderzoek doen dat de jongste 10 jaar niet meer gebeurd is in Vlaanderen, en dat uiteindelijk tot artikels zal leiden in onze verschillende media. ‘s Avonds blazen we uit met telkens een belangwekkende voorstelling uit het festival.

  1. Kritiek op kritiek (za 8 sep)

We gaan in gesprek met professionele theatercritici over onze onderzoeksresultaten en over het recenseren van voorstellingen van nieuwstedelijke makers (grootstedelijk, met alternatieve referentiekaders, geïnspireerd door urban arts, met meervoudige etnisch-culturele identiteit en/of met alternatieve opleiding).

Daarna is er een publiek gesprek over de mogelijke ‘ideologisering’ van de huidige kritiek en de spanning tussen ethische en esthetische beoordelingscriteria in tijden van #MeToo en #betterwokethansorry, in het reflectieprogramma van Het TheaterFestival.

Meer uitleg over het derde en vierde deel van WRITE ON vind je hier.

Ciska Hoet (Etcetera, De Morgen), Orlando Verde (Kif Kif, De Standaard) en Wouter Hillaert (rekto:verso, ex-De Standaard) trekken de masterclass, maar zullen af en toe ook andere redacteurs van onze drie media betrekken. Co-organisatoren zijn Het TheaterFestival en WIPCOOP/Mestizo Arts Platform.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

CONTACT

@ info@theaterfestival.be
het TheaterFestival Vlaanderen
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen

TICKETS

Kaaitheater
W www.kaaitheater.be
T +32 2 201 59 59
Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek