het Theater Festival

SAVE THE DATE 05 SEP - 15 SEP 2019 GENT

Staat van de Theatertekst 2018 & Toneelschrijfprijs 2018

i.s.m. Taalunie, VFL & NLF / FPK & De Tekstsmederij

Radiomaakster Katharina Smets modereert een inhoudelijk middagprogramma dat zich toespitst op de hedendaagse Nederlandstalige theatertekst en hun schrijvers.

In samenwerking met De Tekstsmederij spreekt Stijn Devillé de Staat van de Theatertekst uit.  Dat levert meteen inspiratie voor een gesprek waarbij Nathan Vecht en Lot Vekemans zullen aansluiten.

De Toneelschrijfprijs – ter waarde van € 10.000 – bekroont een Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en wil bijdragen aan een levendige Nederlandstalige toneelschrijfkunst.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2018 bestaat uit Rob Vriens, Judith de Rijke en Nico Boon, onder leiding van jurysecretaris Steven Peters.

Na uitgebreid overleg selecteerden zij uit 69 inzendingen als genomineerde teksten:

De genomineerde teksten en hun auteurs worden voor het voetlicht gebracht. 1 tekst is inspiratie voor een podcast van Anke Van Meer, een andere tekst wordt gebracht door een laureaat van het Landjuweelfestival en de derde tekst wordt gelezen door Sietse Remmers & Noah Pylyser.

Na elk tekstfragment volgt ook een kort gesprek met de respectievelijke genomineerde.

Om 17u wordt de laureaat bekendgemaakt.

Dit jaar leest bovendien voor het eerst een extern jurylid mee. In het kader van een promotieprogramma voor Vlaamse en Nederlandse theaterteksten in het Duitse taalgebied – een initiatief van Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Flanders Literature – selecteert Katja Herlemann een van de genomineerde teksten om vertaald te worden in het Duits. Welke tekst dat zal zijn, wordt eveneens bekendgemaakt op 7 september.

In samenwerking met de Nederlandse Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds / Fonds Podiumkunsten & De Tekstsmederij. Met steun van Sabam for Culture en Lira Fonds.