het Theater Festival

State of the Union & Youth 2020

Meer dan een traditie zijn de State of the Union en Youth het jaarlijkse moment om elkaar als podiumkunstensector te ontmoeten en bij te praten aan de start van een nieuw cultureel seizoen. Met stevige statements achter de kiezen komen de gesprekken traditiegetrouw dan ook snel op gang.

Maar wat een andere tijden zijn het vandaag. De noodzaak om elkaar opnieuw tegen het lijf te lopen, en om onze podiumkunsten te zien, horen en voelen leven, heerst meer dan ooit. Alsook de noodzaak om samen te reflecteren.

Op 3 september 2020 voorziet Het TheaterFestival wel degelijk deze essentiële kick-off, maar net iets anders dan anders, en vooral coronaproof …

De State of the Union 2020 wordt uitgesproken door multidisciplinair kunstenaar en artistiek leider van DE MAAN Gorges Ocloo. De State of the Youth 2020 ligt in de handen van aanstormende talenten op en naast het podium Martha Balthazar en Khalid Koujili El Yakoubi.

Iedereen is welkom!
Inschrijven is noodzakelijk!

Gorges Ocloo (°1988) studeerde Theaterregie aan het RITCS. Meteen daarna maakte hij zijn veelgeprezen eerste productie: Scarlet-Anansi-Ocloo. Als multidisciplinair artiest is het parcours van Ocloo divers, van regisseren, moderne dans, performance arts, community arts, visual arts en scenografie tot het componeren van muziek voor theater en dans. Recent creëerde hij producties voor/met beeldsmederij DE MAAN, Theater Malpertuis, Theater Antigone, LOD en ARSENAAL/LAZARUS. Samen met Haider Al Timimi maakte hij de voorstelling Studio Shehrazade (Kloppend Hert en ARSENAAL)  die werd geselecteerd voor het TheaterFestival 2019. Sinds 2020 bepaalt hij samen met Femke Stallaert en Greet Jacobs de artistieke koers van beeldsmederij DE MAAN. Sinds kort is Ocloo ook een deel van de vaste huismakers bij muziektheater LOD.

Martha Balthazar (°1997) is masterstudent Drama aan het KASK, ze schrijft en zoekt uit wat het is om kunstenaar of activiste te zijn. In 2017 maakte ze op uitnodiging van Het TheaterFestival deel uit van TOCHT, een groep kunststudenten die op het festival reflecteerde wat resulteerde in de expo en multiloog De Grote Evaluatie. Martha maakt deel uit van Camping Sunset. Ze liep afgelopen jaar stage bij Seppe Baeyens (Ultima Vez) en is verbonden aan Victoria Deluxe. Met haar essay “Five chapters on wanting things both ways”, waarin ze onderzoekt wat politieke twijfel kan opbrengen, won ze de Emile Zola Prijs 2020 van het tijdschrift Sampol.

Khalid Koujili El Yakoubi is acteur en theatermaker. Hij studeerde drama aan het KASK in Gent. In zijn afstudeervoorstelling Don’t make it about you (2019) deed hij een dieper onderzoek naar de representatie van ‘de ander’ in het Westers theater. In opdracht van hetpaleis maakte hij samen met Thomas Bellinck de voorstelling De bevrijding van het edelhert naar een tekst van Pieter De Buysser. Als acteur was Khalid te zien in voorstellingen van o.a. hetpaleis, Het Toneelhuis, kunstZ, Bij’ De Vieze Gasten, Het nieuwstedelijk en ROBIN.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

CONTACT

@ info@theaterfestival.be
het TheaterFestival Vlaanderen
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen

TICKETS

Kaaitheater
W www.kaaitheater.be
T +32 2 201 59 59
Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek