het Theater Festival

Space on Stage ( S.O.S.)

de Koer, KOPERGIETERY, Voem, SlamT, Kunstencentrum VIERNULVIER & Het TheaterFestival

 

Is spoken word een podiumkunst? Waarom wordt die zelden zo erkend? Wat zijn de consequenties voor het (niet) erkennen van spoken word als een podiumkunst en is de behoefte tot erkenning er überhaupt? Welke vooroordelen heersen er rond de spoken word scène en welke subcategorieën worden er systematisch vergeten?

Belangrijke vragen die een plek verdienen op Het TheaterFestival! De Koer, KOPERGIETERY, Voem, SlamT, VIERNULVIER & Het TheaterFestival nodigen een breed gamma aan spoken word artiesten uit die in hun performance een inhoudelijk statement verweven dat de aanleiding vormt voor een panelgesprek. In dat gesprek zullen naast de kunstenaars ook enkele cultuurwerkers plaatsnemen waarna de scène plaatsmaakt voor een open mic!

 

DAGPROGRAMMA

 

14u00 Deuren open

Welkom! Een gezellig zomerterras met heerlijk eten en verfrissende drankjes en hapjes opent de deuren.

 

15u00 Spoken word performances by

 

  • Lindah Nyirenda behaalde een bachelor Toegepaste Taalkunde in Gent en studeerde Journalistiek (optie Audiovisuele kunsten). Ze is gastdocent aan LUCA School of Arts voor de afdeling Interieurvormgeving. Sinds 2021 speelt ze mee in het toneelstuk Killjoy Quiz van Luanda Casella geproduceerd door NTGent. Van 2022 tot 2025 is ze een van de 6 residentartiesten bij kinder- en jeugdtheater Kopergietery. Ze produceert en presenteert het etymologisch taalprogramma Wijs Als Sijs voor kunstcollectief Denderland TV op de Belgische digitale zender Eclips TV. Daarnaast werkt ze als copywriter en vertaler. Haar essay Voorbij de schaduw van de palm werd opgenomen in de anthologie Zwarte Bladzijden (2021 De Geus). Verder is haar werk gepubliceerd in o.a. Etcetera, Rekto:Verso en De Reactor.

 

  • NASR ontdekte tijdens zijn tienerjaren dat schrijven zijn uitlaatklep is. Sindsdien gebruik hij zijn kunst om zijn genoegen of ongenoegen te uiten over zichzelf, de wereld en andere situaties Zo brengt hij graag eerst en vooral perspectief tot zichzelf, door te uiten wat hij niet eerder had geuit. Maar tegelijkertijd raakt hij andere natuurlijk ook maar al te graag met zijn uitdrukking.

 

  • Camille Pier is een queer artiest, dichter, cabaretier en illustrator. Sinds 2012 schrijft hij teksten en liedjes voor het podium. Met zijn performatieve repertoire stond hij al in slam-en cabaretzalen in verschillende Europese landen. Hij is drag queen en presenteert vaak shows, met name bij het queer cabaret collectief “Not Allowed – Glitter’s Time”. Samen met bioloog Leo Palmeira schreef hij een show over seksuele diversiteit onder dieren: “La Nature contre-nature (tout contre)”. Hij stelt zijn tekeningen tentoon, schildert muurschilderingen en illustreert zijn eigen gedichten. In november brengt hij “Scandale!” uit, zijn eerste boek met geïllustreerde gedichten. Deze herfst bracht hij ook zijn eerste album uit met de titel “Godheden”. Enkele van zijn gedichten werden vertaald van het Frans naar het Nederlands in samenwerking met de dichteres Miksi Bee.

 

  • De twee neven Mert Ali en Khail uit het Gentse matchen hun energetische karakter met ijzersterke barzzzz op keiharde beats! De neven hebben al op verschillende grote podia gestaan in het Gentse zoals Vooruit, de Centrale, Chinastraat,… wij kijken ernaar uit, jullie ook? 

 

Hosted by SlamT

 

16u45 Panelgesprek 

met Lindah Nirenda, NASR, Camille Pier, Mert Ali & Khail – moderated by SlamT

 

Is spoken word een podiumkunst? Waarom wordt die zelden zo erkend? Wat zijn de consequenties voor het (niet) erkennen van spoken word als een podiumkunst en is de behoefte tot erkenning er überhaupt? Welke vooroordelen heersen er rond de spoken word scène en welke subcategorieën worden er systematisch vergeten? Belangrijke vragen die een plek verdienen!

 

16u45 Workshop by Gentertainment

door Arne Audoor & Joram Kunde Boumkwo – De Mobiele studio van Gentertainment & vzw JONG

Wil je rappen of zingen? Dan is deze workshop iets voor jou! Tijdens deze workshop word je begeleid in het schrijven van een tekst waarna we deze ter plaatse recorden.

Heb je ook interesse in opnametechnieken? En wil je leren hoe je muziek opneemt? Dan krijg je tijdens deze workshop de kans om eens te proeven van wat het zou zijn om een muziek producer te zijn.

Kriebelt het bij het lezen van deze tekst? kom dan zeker langs!

 

AVONDPROGRAMMA

 

18u30 Open mic

Inschrijven ter plekke

 

21u30 Last call!

Het loket sluit en verkoopt de laatste bonnen. 

 

22u00 De zon zakt, de dag sluit af

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

CONTACT

@ info@theaterfestival.be
het TheaterFestival Vlaanderen
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen

TICKETS

Kaaitheater
W www.kaaitheater.be
T +32 2 201 59 59
Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek