het Theater Festival
ma di wo do vr za zo
      30 31 01 02
03 04 05 06 07 08 09

Platform Dramaturgie #3

i.s.m. rekto:verso & Etcetera

Heel wat dramaturgen hebben nood aan een duurzaam gesprek met collega-dramaturgen. Deze dag vertrekt vanuit vragen als: Praat jij liever eens met collega-dramaturgen door dan altijd weer met artiesten, regisseurs en artistiek leiders? Zit je met vragen, knopen, ideeën, voorstellen die je wil delen? Of ben je gewoon benieuwd naar wie zich in Vlaanderen en Nederland nog allemaal uitgeeft voor dramaturg?

Voel je je aangesproken, wees van harte welkom!

Op de jongste dramaturgen-dag in maart op Festival Cement werd beslist om 2x per jaar samen te komen, afwisselend in Vlaanderen en Nederland. Ook leefde de vraag om dichter bij de eigen praktijk te blijven. Zo komen we tot dit eenvoudige programma voor meeting #3:  

Informele gesprekken op basis van jullie eigen professionele hamvragen, concrete praktijkvoorbeelden, good practices, probleemstellingen… We clusteren verwante kwesties en delen die met elkaar in groepjes van max.  tien dramaturgen. We gaan uit van twee gesprekken per persoon.

Kortom: een momentje zelfhulp voor dramaturgen.

Koffie en koekjes voorzien. Whisky zelf mee te brengen.  

Schrijf je vóór 15 augustus in via de ticketlink. 

Daarbij kan je tot drie voorstellen doen voor waar jij het over wil hebben. Zit je met een knagende vraag waar je als dramaturg niet uit raakt? Ervoer je in je recente praktijk een lichtgevend inzicht of boeiende conflictervaring die je ook interessant acht voor collega’s? Heb je een voorstel voor de dramaturgische praktijk tout court?  Door concrete case studies te clusteren willen we dieper ingaan op wat de praktijk van een dramaturg kenmerkt en hoe die vorm gegeven wordt. Denk aan:

  • de relatie van dramaturgie en onze diverse samenleving
  • dramaturgie en auteurschap
  • dramaturgie en een steeds hybrider wordend (podium)kunstenveld
  • jonge dramaturgen vs. oudere dramaturgen
  • stadsdramaturgie
  • dramaturg vs. curator
  • de relevantie van een opleiding ‘dramaturgie’
  • de terugkeer van huisdramaturgen
  • dramaturgie en duurzaamheid
  • hoe kennis en ervaringen met betrekking tot de dramaturgische praktijk te delen

Wat vooraf ging
Festival Cement (’s-Hertogenbosch, NL) stampte een aantal jaar terug Dag Dramaturgie uit de grond. Een gemoedelijke namiddag waarop dramaturgen zich samen met gastsprekers over één thema konden buigen. Na een aantal edities bleek dat heel wat dramaturgen nood hebben aan een duurzamer gesprek met collega’s. Vanuit die vaststelling kwam het initiatief om op zoek te gaan naar een manier om dit soort van momenten structureler te laten plaatsvinden. Onder impuls van Jeroen van Wijhe, Marijn Lems, Jasper Delbecke en Pim Cornelussen wordt onderzocht waar, wanneer en hoe we dit soort van bijenkomsten kunnen beleggen. Het Theaterfestival wordt een derde station waar halt wordt gehouden en waar hopelijk heel wat dramaturgen uit België en Nederland op af komen om hun ervaringen, kennis en frustraties met elkaar te delen. Volgende meeting voor in je agenda: zaterdag 30 maart in ‘s Hertogenbosch, terug op Festival Cement.