het Theater Festival

Het Grote Participatiedebat

i.s.m. rekto:verso en Dēmos

Participatie hier, participatie daar: we zijn er nog lang niet mee klaar. Ruim tien jaar nadat Bert Anciaux het begrip lanceerde in de cultuursector, is ‘participatie’ nu een van de vijf functies in het Kunstendecreet. Steeds meer kunstenorganisaties willen ermee aan de slag, maar hoe dan? Ook in de jongste beoordelingsronde bestond er soms verwarring over. Vrees niet. Participeren kan je leren. Laat ons beginnen met discussiëren.

Partizipanen, verenig u!
Met het Grote Participatiedebat organiseren rekto:verso, Dēmos en het TheaterFestival een open uitwisseling tussen al wie meer en minder ervaring heeft met participatie in de kunsten. Ciska Hoet las zowat alle subsidiedossiers die participatie aankruisten, en presenteert samen met Dēmos haar indrukken. Zes verschillende kunstenorganisaties vertellen hoe zij van participatie een eigen praktijk hebben gemaakt. Aan vier discussietafels kan je ook zelf mee in het bad, rond enkele prangende vragen. En we sluiten het Grote Participatiedebat af met een collectief gesprek in een grote ronde kring zonder panel… Niets moet, alles mag.

Programma

9u00: onthaal en inloop

Participatie van a tot z
9u30
– An Van den Bergh (Dēmos) belicht het abc van ‘participatie’: waar komt het vandaan, welke soorten bestaan er? Theaterwetenschapper Ciska Hoet (RoSa) las de grote subsidieslag door een participatieve bril en deelt haar indrukken. Geen tijd voor vragen, sorry.

Passieve Participatie
10u15 – Hoe doen ze het op een ander? Ernst Maréchal van Manoeuvre, de Gentse beeldende werkplaats voor co-creatie, Kristin Rogghe van het Brusselse stadstheater KVS en Franky Devos van kunstencentrum Buda in Kortrijk doen hun visie op participatie uit de doeken, vanuit enkele eigen plannen en projecten. Inspiratie gegarandeerd.

Actieve Participatie
10u15
– Voor meer interactief aangelegde zielen is er keuze uit twee discussietafels:
Geven of nemen? Waarom bezig zijn met participatie? Wat haal je er als organisatie zelf uit? Of blijft het toch vooral maatschappelijke dienstbaarheid?
Het begin van een landschap? Ruim 70 kunstorganisaties vroegen middelen aan voor participatie. Wat is er in Vlaanderen nodig om die functie nog beter waar te maken?

11u15: PAUZE

Passieve Participatie

11u30 – Hoe doen ze het op een ander? Gerd Dierckx van de kunsteducatieve werking Rasa, Dirk Seghers van de Brusselse multidisciplinaire plek Recyclart en Mulanga Nkolo van de Antwerpse theaterwerkplaats en -opleiding kunstZ doen hun visie op participatie uit de doeken, vanuit enkele eigen plannen en projecten. Inspiratie gegarandeerd.

Actieve Participatie
11u30
– Voor meer interactief aangelegde zielen is er keuze uit twee discussietafels:
Participatie en coöperatie: Sommige spelers hebben veel expertise, anderen zijn ernaar op zoek. Hoe kunnen kunstorganisaties, groot en klein, beter samenwerken?
Partici-wat? Dossierschrijvers weten het als geen ander: geen functie zo breed als ‘participatie’. Wat is het wel, wat niet? Samen op zoek naar een klare definitie.

We praten in een kringetje
12u30
– Als afsluiter gooien we vier finale stellingen uit de discussietafels in een interactief groepsdebat, omgeroerd met jouw gedeelde inzichten van de voorbije uren. Iedereen kan meedoen, of gewoon luisteren.

13u30 – Einde, met broodjes

Voor de licht verslaafden speelt ’s avonds in DE Studio nog de eerste sociaal-artistieke voorstelling ooit op het TheaterFestival: C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter van Forsiti’A. Participatie als opsteker, zeker weten.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

CONTACT

@ info@theaterfestival.be
het TheaterFestival Vlaanderen
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen

TICKETS

Kaaitheater
W www.kaaitheater.be
T +32 2 201 59 59
Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek