het Theater Festival

Generation XIII

Delphine Hesters

 

5 dancers. 3 years. 1 school / een documentaire podcast

 

De documentaire podcast Generation XIII schetst een portret van de dertiende generatie studenten die van september 2019 tot de zomer van 2022 studeerde aan P.A.R.T.S., de school voor hedendaagse dans van Anne Teresa De Keersmaeker, aan de hand van de ervaringen en stemmen van vijf studenten. Via interviews, captaties in de dansstudio’s en dagboekfragmenten, ingesproken in hun mobiele telefoons, volgen we Kia uit Nieuw-Zeeland, Eleni uit Griekenland, Marlla uit Brazilië, Zoé uit Frankrijk en Renátó uit Hongarije voor drie jaar, doorheen hun hele opleiding.

De podcast belooft een inkijk binnen de muren van deze uitzonderlijke school. Maar bovenal opent Generation XIII de deuren naar het verhaal van een erg diverse groep jonge mensen die van de andere kant van de wereld naar Brussel verhuizen, om er samen de meest intense en vormende jaren van hun leven door te brengen. De vijf protagonisten zijn divers wat betreft hun socio-economische en culturele achtergrond, de landen waar ze vandaan komen, hun eerdere danservaring (van tap over ballroom dancing, twerken, hedendaagse dans tot ballet), persoonlijkheden en ambities. Soms in harmonie, soms in contrast, schetsen hun stemmen een beeld over wat het betekent om te leren, te dansen en te creëren en over wat er gebeurt als een diverse groep jonge mensen van over de hele wereld een kleine gemeenschap vormen in een stad als Brussel. Generation XIII is dus een verhaal over dans, maar vooral ook over jong zijn in deze tijd, over nieuwe banden smeden ver weg van huis, worstelen met culturele en sociale verschillen, over keihard werken, heimwee, groeien, de wereld veranderen en plezier maken. Sinds maart 2020 is deze studentengroep helaas ook de Corona-generatie. Generation XIII functioneert zo ook als een tijdscapsule die deze buitengewone jaren chroniqueert.   

Elke Episode van de serie omvat een semester aan P.A.R.T.S. in ongeveer 50 minuten; zes in totaal. De proloog bestaat uit vijf korte portretten (15 minuten) met de achtergrondverhalen van de hoofdrolspelers. De eerste vier afleveringen, over de eerste twee schooljaren staan online (ook te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere podcastplatformen). Episode 5 en 6 worden gelanceerd op 14 september, samen met een Epiloog.

 

 

 

Concept, realisatie en montage: Delphine Hesters
Coaching: Nele Eeckhout
Mixage: Brecht Plasschaert
Themamuziek: Carlos Garbin
Vormgeving: Davy Denduyver o.b.v. tekeningen van Jeanne Colin & Killian Madeleine
Productie: Delphine Hesters
Coproductie: P.A.R.T.S., Concertgebouw Brugge, Kaaitheater, PACT Zollverein, STUK, Dansens Hus Oslo, De Singel, Etcetera
Met de steun van: Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

taal: EN

Beluister de podcast Generation XIII tijdens Het TheaterFestival in het festivalcentrum VIERNULVIER! 

 

Openingsuren installatie:

ma-wo 11u00 – 00u00
do-za   11u00 – 01u00
zo         18u30 – 23u00