het Theater Festival

Een berg van betekenis

Juryrapport

‘En wie is de beste?’ In de echte wereld draait het om de punten. Politici, academici, verkopers, voetballers, popzangers op Eurosong, zelfs volledige landen: hun lot hangt af van hun score, hun statistieken, hun rating, hun rapport. Zo hoeven we het er achteraf ook niet meer over te hebben. Kan je over smaak niet discussiëren, over punten nog minder. Niet de klant of de kiezer, maar de naakte cijfers hebben altijd gelijk. Ze zijn de ware autoriteit van vandaag, de nieuwe keizers van de goede keur, die met één duim winnaars scheiden van verliezers, op het veld van decimalen. Laat niemand hun impact onderschatten. Zelfs kunstsubsidies worden nu gewogen op het schaaltje van twee scores.

Wat is het fijn om dan een jury te zijn. Om over theater te redetwisten op basis van inhoud en kwaliteit, om haren te klieven met argumenten. Simpel is het niet. Zo naakt cijfers kunnen zijn, zo omfloerst zijn meningen over voorstellingen. Zeker als ze met elkaar aan het paren moeten raken. Het is geen wedstrijd op punten, maar een vermenigvuldiging, om het geen verrijking te noemen. Spel, tekst, spanning, techniek, decor, dramaturgie, muziek, beeld, boodschap: allemaal gaat het mee in de mix, in de gezamenlijke weegschaal in het midden van de jurytafel. Zijn punten scherpe speren, dan zijn meningen stof. Ze dwarrelen tot ze dalen, worden vaste wolken of verstuiven. Uiteindelijk vormt zich, tussen chemie en strategie, één tekening waarvan je samen kan zeggen: kijk eens aan! 

Verder lezen? Klik hier voor het volledige juryrapport.

De TheaterFestival-jury 2017 bestond uit Johan Thielemans (voorzitter), Charlotte De Somviele, Samme Raeymaekers, Wouter Hillaert, Els Van Steenberghe, Karel Vanhaesebrouck, Pieter ‘T Jonck, Liv Laveyne en Marijn Lems.