het Theater Festival

Dertien seizoensvruchten met persoonlijkheid

Juryrapport

En zo ging er weer een seizoen voorbij… Het zal ons heugen. Wat vermag theater onder dreigingsniveau 4? Wat vermag theater wanneer sociaal protest door de straten waart en besparingen de geesten bezetten? Wat hebben klassiekers in een zwarte doos nog te vertellen wanneer overvolle bootjes de buitengrenzen van ons humanisme confronteren? Als er onder het mom van ‘onze’ verlichtingsidealen bezuinigd wordt op onze verlichtingsidealen, of een rijke praatjesmaker met oneliners zomaar president van Amerika kan worden? Er zijn geen evidenties meer, meneer. Als we niet opletten, blijft het theater als laatste evidentie over, terwijl het langs links en rechts voorbijgesneld wordt door allerlei drama’s zónder verlossend applaus op het eind.

En daar stopt het niet. Wat vermag dit juryrapport naast dat van de Grote Baas? Al een heel seizoen hangt het als een schaduw over de scène en het foyer. Maar liefst zestien jury’s waren er maanden mee in de weer: wikken, wegen, voor en tegen. Koren op de molen, voer voor de geruchten, van verhalen tot verweren. Soms lijkt het alsof theater alleen nog draait om subsidies, scores en sterren. Een advies hier, een advies daar, en we bellen nog eens met elkaar. Over geschrapte provincies, de impact van de taxshift, een witboek alternatieve financiering. De arena van het theater lijkt niet langer het podium, maar de coulissen.

Minstens daarom heeft deze selectie van de beste vruchten van vorig seizoen zin. Ze heeft het nog eens over de kern van de zaak: de zaal zelf. Waar ideeën op verhaal komen en het nodige decorum krijgen. Waar mensen in de huid kruipen van andere mensen, of juist des te meer zichzelf worden. Waar verdoken emoties openbaar worden en rariteiten nog gewenst zijn. Juist die zaal is de laatste plek op aarde waar de gsm uit moet en niemand kan wegzappen. Omdat ook het leven zelf geen uitknop heeft. Hoe staat het daar, waar niet beurs en beleid, maar ambacht en verbeelding het gebeuren beheersen?

Verder lezen? Klik hier voor het volledige juryrapport.

De TheaterFestival-jury 2016 bestond uit Johan Thielemans (voorzitter), Els Van Steenberghe, Liv Laveyne, Karel Vanhaesebrouck, Marijn Lems, Pieter T’Jonck, Samme Raeymaekers en Wouter Hillaert.