het Theater Festival

© Louis Vanhaverbeke

De Dag van de Programmator: Noord en Zuid

i.s.m. deBuren en Kunstenpunt

Het TheaterFestival organiseert in samenwerking met Kunstenpunt en deBuren de Dag van de Programmator, een ontmoeting voor programmeurs en programmatoren uit de lage landen. Thema is de Vlaams-Nederlandse uitwisseling in de podiumkunsten, met een focus op presentatie en spreiding.

Gaat het goed met de Vlaams-Nederlandse betrekkingen in podiumland? Voor een stuk wel. Opleidingen in Vlaanderen en Nederland rekruteren aan weerszijden van de grens. Tijdens hun loopbaan zijn vele theatermakers, jong en ouder, in beide landen aan de slag. Coproductie zit in de lift. Maar voor het bredere publiek is het moeilijk geworden om een beeld te krijgen van de artistieke ontwikkelingen in beide landen. De spreiding van Vlaams werk in Nederland en vice versa is namelijk een zorgpunt. Veel producties steken nog de Moerdijk over, maar voor kortere tournees op veel minder plekken.

Op de Dag van de Programmator maken we een stand van zaken op en ontwikkelen we nieuwe pistes. Cijfers van Kunstenpunt en DutchCulture verhelderen hoe het gaat met de samenwerking op het vlak van productie en presentatie. Getuigenissen van programmatoren werpen licht op de artistieke dynamiek aan weerszijden van de landsgrens. Aan werktafels gaan collega’s uit Noord en Zuid samen op zoek naar nieuwe manieren om het geweldige werk van fantastische makers een breder bereik te geven dan vandaag het geval is.

Inschrijven

 

PROGRAMMA

 • 13u30: Ontvangst met koffie
 • 14u00: Welkom door Kathleen Treier, directeur het TheaterFestival – Welkom door Chris Keulemans, dagvoorzitter
 • 14u15: De cijfers: spreiding in Vlaanderen en Nederland, door Kunstenpunt en DutchCulture
 • 14u40: Panelgesprek met programmatoren en spreiders over de praktijk achter de cijfers  – Met o.a. Marie‐Anne Rudolphi (Via Rudolphi), Anneke Van der Linden (NWE Vorst en Theaters Tilburg) en Eddie Guldolf (C‐Mine)
 • 15u40: Pauze
 • 16u00: Werktafels over nieuwe werkmodellen en actuele beleidsontwikkelingen
 1. Circuits en netwerken als spreidingsstrategie (met Joris Janssens en o.a. Lore Missinne)
 2. Van zaalwachter tot verbindingsofficier. Over de rol(len) van de programmator vandaag (met Chris Keulemans)
 3. De Brakke Grond, deBuren en Vlaams-Nederlandse samenwerking: krachtlijnen voor de toekomst (met Ann Overbergh en Lisa Wiegel)
 4. Beleidsnieuws: welke koers varen de Lage Landen? (met Delphine Hesters en Anneke Van der Linden)
 5. Transitietafel: alle grenzen voorbij (met Wouter Hillaert)
 • 17u00  Borrel

Organisatie: Het TheaterFestival, Kunstenpunt en deBuren i.s.m. DutchCulture, de Brakke Grond en Fonds Podiumkunsten Nederland.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

CONTACT

@ info@theaterfestival.be
het TheaterFestival Vlaanderen
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen

TICKETS

Kaaitheater
W www.kaaitheater.be
T +32 2 201 59 59
Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek