het Theater Festival

A Fair New World?! (1)

Kunstenpunt & Het TheaterFestival

A Fair New World?! is een tweedaagse kick-off van een nieuw praktijkontwikkelingstraject van Kunstenpunt. Twee jaar lang onderzoeken we hoe de nieuwe werkelijkheid fair en solidair kan worden vormgegeven.

Waar staan we vandaag? En hoe nu verder?

COVID-19 blijkt levensbedreigend, niet enkel voor de mens maar ook voor zijn bedrijvigheid. Schrijfster en activiste Rachida Aziz noemde corona een systeemcrisis: het virus stelt op scherp wie wij zijn als samenleving; onze aanpak ervan vertelt iets over de toekomst.

Hoe zit dat in de kunsten? We willen rechtkrabbelen in een wereld met meer fairness, verhoogde aandacht voor kunstenaars en freelancers, meer inclusiviteit, meer duurzaamheid en meer solidariteit. Niets daarvan is nieuw, enkel vereist het in onzekere tijden nog meer verbeelding en collectieve denk- en daadkracht

Kunstenaars en kunstwerkers vertellen wat de lockdown hen bracht en hoe ze nu vooruit kijken. Kunstenpunt deelt zijn inzichten over de impact op het veld, aandachtspunten en (actuele) ontwikkelingen naar de toekomst toe. En we denken verder: hoe kijken wij als kunstenveld naar onszelf en welke denkfouten spelen ons daarbij parten? Want hoe ons veld er morgen ook uitziet, dat we het fair en solidair willen staat vast. Toch?

PROGRAMMA

10u30: inloop & koffie

11u00 > 12u30: panelgesprek: Wat heeft de lockdown betekend voor kunstenaars en zelfstandigen in de kunsten, en hoe kijken zij nu naar de toekomst? Welke zijn de prioriteiten om tot die zo felbegeerde Fair New World te komen? Wat hebben de solidaire initiatieven, ontstaan tijdens de lockdown, met elkaar gemeen? Carolina Maciel de França interviewt Philippine HoegenJivan van der EndeAurelie Nyirabikali Lierman en Myriam Van Imschoot.

12u30 > 13u30: lunch

13u30 > 14u00: presentatie Kunstenpunt: 13 maart dropte corona een bommetje. Waar staan we vandaag, zes maand later? Onderzoeker Simon Leenknegt (Kunstenpunt) deelt enkele evoluties in het kunstenveld en werpt een speculatieve blik op de toekomst, waarop we doorgaan aan acht gesprekstafels met acht onderwerpen van gesprek (zie rechts).

14u00 > 17u00: twee rondes gesprekstafels, met koffiepauze tussendoor en gevolgd door een korte plenaire round-up.

DAG 2 van A Fair New World?! Een tipje van de sluier vindt plaats op zaterdag 5 september en wordt vormgegeven en ingevuld door SOTA, Headquarters of The Mouvement en Het TheaterFestival.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

CONTACT

@ info@theaterfestival.be
het TheaterFestival Vlaanderen
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen

TICKETS

Kaaitheater
W www.kaaitheater.be
T +32 2 201 59 59
Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek