het Theater Festival

5x De Zendelingen op Het TheaterFestival

za 01 sep 2018

Theater houdt niet op bij het applaus. Een goeie voorstelling blijft nazinderen tot na de laatste pint in de foyer. En voor zij die die zindering graag onder woorden willen brengen zijn er De Zendelingen, volleerde verloskundigen van door kunst opgewekte emoties. Vijf jaar na hun genesis op het TheaterFestival zijn ze nog steeds alive and kicking, met meer reflectieve en participatieve projecten dan ooit. 

Daan Borloo en Filip Tielens

 

1. De Biechtstoel

Dat van die verloskundigen is misschien wat overdreven, maar de intenties zijn des te bevalliger: na de voorstelling ontvangen De Zendelingen eenieder die de nood voelt om over die bepaalde voorstelling te praten in de volstrekte anonimiteit en intimiteit van hun blauw-roze Biechtstoel, die in de tuin van deSingel staat opgesteld. Zo kan u in het eerste weekend bijvoorbeeld duchtig biechten over uw white male privilege en/of andere zondige gedachten na de voorstelling Daar gaan we weer van Wunder­­baum.

Op basis van de gesprekken die zich achter de gesloten gordijntjes voltrekken, wordt een bruisende audiomontage geweven die dan, geheel naar moderne trends en mogelijkheden, op YouTube en Facebook wordt gezwierd. Uiteraard visueel ondersteund met de impressies van verschillende tekenaars, want niet enkel de gedachten van de toeschouwers worden opgetekend: elke voorstelling wordt ook vereeuwigd in dromerig pastel of cartooneske fluo.

 

(c) Filip Tielens

 

2. Expo over vijf jaar Biechtstoel

U bent niet de eerste die komt biechten: de afgelopen vijf jaar verzamelde De Biechtstoel al confessies na zo’n 90 voorstellingen. De crème de la crème van die montages en tekeningen kan je bewonderen op wat wij graag de Singel Boulevard noemen: de sierlijke gang tussen vestiaire en Rode Zaal. Laat je vervoeren door de mijmeringen van collega-toeschouwers bij voorstellingen als Para, Van den Vos of ANECKXANDER en herken de acteurs in de speelse illustraties van Eva Vaes, Koen Alterman, Jannes De Schrijver, Judith Mertens, Spitlart en Jangojim. Oh ja, vergeet geen postkaartje mee naar huis te nemen. Meer nog: gotta catch’em all!

Na Het TheaterFestival gaat deze expo, een ontwerp van Marrigje Spoelstra en samengesteld door Filip Tielens, bovendien op tournee. Runt u een cultuurcentrum, een formidabel festival of heeft u nog wel wat geld over om van uw garage een galerij te bouwen voor uw gouwgenoten? Dan kan u contact opnemen met De Zen­delingen om hun tekeningen ook bij u uit te stallen en gezellig raadje-plaatje te spelen met de twintig toch wel belangwekkende voorstellingen die afgebeeld staan op de banners.

 

(c) Filip Tielens

 

3. Audiovisuele inleidingen Circuit X

Eén verdieping lager zetten De Zendelingen dan weer in op verdieping: Anke Van Meer en Filip Tielens maakten in opdracht van Circuit X vijf audiovisuele inleidingen bij voorstellingen die werden geselecteerd voor dit TheaterFestival. Ontdek wat Tom Goossens (Don Juan), Tibaldus (Yvonne, Prinses van Bourgondië), Maxim Storms (Brother Blue), Ariah Lester (House) en Pitcho Womba Konga (Kuzikiliza) allemaal over zichzelf en hun voorstellingen te vertellen hebben op de flatscreen in de foyer, op een boogscheut van de bar, vanuit een met tijgerprint gestoffeerde zetel (rrrauwtch). Of online, natuurlijk. U zet er zich best tien minuten voor neer (dat kan ook in een zetel zonder tijgermotief), maar in ruil voor die kostbare tijd krijgt u een onbetaalbare mini-docu met de essentie van vijf van de meest beloftevolle jonge makers uit de Lage Landen.

 

 

4. Tweespraak

Heel wat minder knus belooft het eraan toe te gaan bij de Tweespraak-trilogie. Daarin kruisen drie duo’s de verbale degens rond drie van de heetste hangijzers van het afgelopen seizoen: dekolonisatie, seksisme en repertoire. Wilt u zien of Raven Ruëll en Heleen Debeuckelaere, Marijn Lems en Julie Cafmeyer, en Jolente De Keersmaeker en Joachim Robbrecht elkaar eerder plegen te affirmeren of hun meningen net uitermate differentiëren, dan moet u op zondag 2 september om 15u afzakken naar het debatsalon dat partners in criticism rekto:verso en Etcetera organiseren tijdens Het TheaterFestival. Daar krijgt u de drie Tweespraak-video’s van Liese Lattrez en Filip Tielens voor het eerst te zien. Achteraf verschijnen ze uiteraard ook online.

 

 

5. De redactie

Net als alle artikels van de TheaterFestivalRedactie, die sinds vorig jaar (nog) meer fungeert als een talentenlabo, onder hoofdredactie van Filip Tielens. Twee weken lang krijgen jonge en ambitieuze journalisten in spe coaching en feedback in interviewtechnieken, schrijfstijl en audiovisuele storytelling. Dit praktijkplatform past prima onder de hernieuwde missie van De Zendelingen: niet louter video en audio, maar ook pop-up redacties, schrijfprojecten en kunstkritiekworkshops maken vanaf vandaag deel uit van het gamma aan activiteiten. Alles wat kunst en publiek dichter bij elkaar brengt dus, op een participatieve, multimediale en toegankelijke manier, gedragen door een breed netwerk van freelancers en vrijwilligers. En nu gij!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: