het Theater Festival

2015 – Publiek Aan Zet

di 08 sep 2015

“Theater is als een teek. Het blijft een tijdje kleven en
neemt een stukje van je mee.
” (Karolien — PAZ’er)

Na maandenlang zwoegen, zweten, afzien, maar ook na erg leuke momenten, is het vandaag zo ver. Het Theaterfestival, een evenement waar wij PAZ’ers met z’n allen zo lang naartoe hebben geleefd, gaat eindelijk van start. Wie wij zijn? En wat we precies doen? Dat kan je hieronder ontdekken.

Publiek Aan Zet kleur

DOWN THE RABBIT HOLE

“Alles begon voor ons waar het nu ook zal eindigen: op Het Theaterfestival”, vertelt PAZ’er Karolien. “In september vorig jaar bezochten we in drie groepen het festival en hielden een eerste brainstorm. We vroegen ons af wat Het Theaterfestival nu is en wat een theaterfestival zou moeten zijn.”

“In latere vergaderingen kwamen we tot de conclusie dat wij, het publiek, een laagdrempeliger festival wilden. Om dit te bereiken, organiseerden we onszelf in kleinere werkgroepen en begonnen we met het plannen van acties. Het ontwikkelen en realiseren van die activiteiten bleef spannend tot op het laatste moment.”

“Ergens in mei werd ik aangesproken door een klasgenootje, of ik mee wilde helpen de publiekswerking op Het Theaterfestival onder de loep te nemen. Een bezige bij als ik kan daar maar één antwoord op verzinnen: JA”, vertelt Marte. “In het begin leek er niet veel te gebeuren, maar dat bleek stilte voor de storm. In juni kwamen we met zo veel mogelijk PAZ’ers tegelijk samen en beslisten we welke zaken op ons ellenlange lijstje we écht wilden verwezenlijken. Best wel een reality-check: we hadden veel te veel, maar vooral veel te wilde plannen! Omdat ik best graag schrijf, maar vooral veel te vertellen heb, sloot ik me aan bij de communicatie-werkgroep van PAZ.”

COMMUNICATIE

Die communicatiewerkgroep zorgt ervoor dat jullie, als publiek, op de voet kunnen volgen waar Publiek Aan Zet mee bezig is. We onderhouden onze blog en Facebookpagina en schrijven nu dus ook voor deze krant. We hebben steeds geprobeerd om al onze artikels en berichten te voorzien van leuk beeldmateriaal, maar dat bleek niet zo makkelijk (sloten koffie drinken blijft er namelijk niet sexy uitzien, ontdekten we). Dit probleem hebben we opgelost door de prachtige hoofden van onze collega’s op het net te gooien, die je samen met wat informatie over hen op onze blog kan terugvinden. Wie de PAZ’ers zijn, kan je daar ontdekken!

Wat de afgelopen maanden een L-treintje leek dat langzaam door onze agenda’s heen reed, zal de komende twee weken een ware Thalys aan schrijfwerk van ons vragen, maar we zijn er klaar voor!

EN WAT DOEN DE ANDERE WERKGROEPEN?

Het lijkt vanzelfsprekend dat je na het bekijken van een theatervoorstelling bij een biertje of wijntje even napraat over wat je hebt gezien. Maar de PAZ’ers willen verder gaan! Je kan je verwachten aan originele vragen en uitdagende discussies. Onze vraagkaarten willen inspireren. Onze conversatiemenu’s dagen je uit. Tijdens onze nabesprekingen bekijken we de voorstelling net even uit een andere hoek. Er is zelfs kans dat je wordt ontvoerd voor een blik achter de schermen! Dat komt allemaal uit de koker van onze werkgroep ontmoetingen.

We zijn ook heel erg geïnteresseerd in jullie mening. Wat vinden publiekaanzet.be vanalles en nog wat uit om het theater publieksvriendelijker en het festival levendiger te maken, maar we weten ook niet zeker of het werkt. De werkgroep reacties probeert je op verschillende manieren je mening te ontfutselen. Doe vooral je zegje: Het Theaterfestival en Publiek Aan Zet kunnen er alleen maar beter van worden.

Wat is een festival zonder sfeer en dynamiek? Maar ook: hoe kan het festival de aandacht van potentieel nieuwe bezoekers trekken? De werkgroep programmeren nodigt jonge makers uit om voor de aanvang van de voorstelling het festivalcentrum tot leven te brengen. Aanschuiven voor de ticketbalie krijgt net dat tikkeltje meer. Rode draad voor de keuze is de toegankelijkheid van het project, omdat we ook de toevallige passant goesting in podiumkunsten willen geven. Vandaag bezoeker in het festivalcentrum, volgend jaar toeschouwer in de zaal? Wie weet?

WAT IS PAZ?

Het Theaterfestival is dit jaar partner van PAZ. Publiek Aan Zet geeft het publiek een stem in kunst: vrijwilligers van divers pluimage, van jong tot oud(er), van kunstliefhebber tot kunstbeginneling, engageren zich om een kunstinstituut onder handen te nemen. Zo’n 20 vrijwilligers (of PAZ’ers) zijn de uitdaging van Het Theaterfestival aangegaan en experimenteren met allerlei acties om de publieksbeleving te optimaliseren.

Publiek Aan Zet organiseert dergelijke participatieprojecten in verschillende kunstinstellingen. Het eerste project vond plaats in M-Museum Leuven in 2013-14. Het tweede is de samenwerking met Het Theaterfestival in 2014-15. Het volgende museum-project staat al op stapel in Charleroi. Het is de bedoeling om te leren van het publiek en zo een positieve inbreng te hebben in de kunsten.

Publiek Aan Zet is een organisatie van Mooss en Cera met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

www.publiekaanzet.be

Tags: