het Theater Festival

2015 – LAVALLEE

do 10 sep 2015

De kunst van het falen

Dat mislukken niets is om  je voor te schamen, kan je vanavond ontdekken bij LaVallée. — Liza Noteris

21b983619e9590d3fb5b5c3ad49aee8a448f315d

Get rejected, Have a setback, Be vulnerable, Get fired,  Perfection is rhetoric, If you are looking for recognition, stop, If you take yourself too seriously, don’t, Fuck (up) the system. Dit is een bescheiden greep uit het ‘FuckUp Manifesto’ opgesteld door de organisatoren van de FuckUp Nights. Het manifest bestaat uit 24 tegeltjeswijsheden die een ander licht doen schijnen op falen. Tijdens de FuckUp Night vanavond in LaVallée in Molenbeek tonen drie kunstenaars hun meest kwetsbare kant door hun missers te etaleren voor een breed publiek. Voorafgaand kan je ook terecht voor de vernissage van de nieuwe 3D-installatie ISOS van Kris Verdonck, die over net het tegenovergestelde lijkt te gaan. ISOS gaat over een middenklasse die de schijn hoog houdt en hun frustraties op een verkeerde manier kanaliseert.

De video-installatie van Kris Verdonck is gebaseerd op het oeuvre van schrijver J.G. Ballard, die bekendheid verwierf met de filmadaptatie van zijn boek Crash. De installatie bestaat uit negen 3D-kijkdozen met verschillende scènes die fragmenten tonen uit Ballard’s werk. Ballard schreef over een revolutie die niet uit armoede voortkwam, maar uit een beschaafde middenklasse. In de installatie van Verdonck zijn ook beelden van de rellen in Londen te zien uit 2011. “Deze rellen ontstonden niet enkel bij de armen. Ook mensen die stonden aan te schuiven voor een Apple Store gingen met elkaar op de vuist. Beschaafde mensen die plots beginnen rondschieten en plunderen”, aldus Verdonck.   

Ook de FuckUp Nights doen dit keer mee aan Het Theaterfestival. Om 20u30 kan je in Lavalléestraat terecht voor een lesje ‘What not to do’ als kunstenaar. Tegenslagen houden we liefst voor onszelf, of toch binnen intieme kring. De FuckUp Nights (afgekort FUN, ik geef het maar mee) doen precies het tegenovergestelde. Mislukkingen worden en masse gedeeld in een poging het falen uit de taboesfeer te halen. Ironisch genoeg zijn de FuckUp Nights een groot succes. Ze vinden al plaats in 100 steden over heel de wereld. Het concept is simpel: een drietal fuckupreneurs, in casu kunstenaars, zullen in een zevental minuten hun grootste mislukkingen uit de doeken doen en achteraf kan het publiek vragen stellen. Stand up comedian Soe Nsuki biecht op hoe niemand met haar performance moest lachen, Pierre Pevée vertelt over de mislukte businessplannen van The Brussels Art Factory, en An Vandermeulen van de Beursschouwburg lijst alle dingen op die ze nooit deed: een boek schrijven, een film maken…

Nadat de drie kunstenaars hun manco’s hebben gedeeld, kunnen de toeschouwers om 22u afzakken  naar het café van het Kaaitheater voor een afterparty, alwaar alle fuck-ups en frustraties uit het lijf kunnen worden gedanst.

Tags: