het Theater Festival

2015 – Horror — Marie Peeters

wo 09 sep 2015

Voor het zesde jaar op rij organiseert fABULEUS De Barbaren. Zes jongeren werden aan het begin van de zomer gekoppeld aan één van de voorstellingen op Het Theaterfestival. Hun missie: word hier en nu verliefd. Voor de één eindigt het in een ontmoeting. Voor de ander in een vers voetspoor.

Barbaren - CARRIE (2)

Tot een maand geleden had ik nog nooit een horrorfilm gezien. Het genre was mij totaal vreemd. In juli kreeg ik de opdracht mij te verdiepen in een voorstelling met de titel Horror. Toen moest ik mijn horrorkennis uiteraard dringend bijschaven.
Zelf ben ik bijna nooit bang. Angst is bij mij een concreet begrip. Als ik schrik heb is dat voor iets concreet. Ik vind oude huizen niet eng want ik ben er in opgegroeid. Spinnen doen mij niks. Een bos in de nacht vind ik gezellig. Althans dat dacht ik.
Na mijn eerste horrorfilmervaring stond ik ’s nachts alleen in een bos met een fietsslot in mijn hand en fake bloed over heel mijn gezicht uitgesmeerd. Nu moet ik toegeven dat ik toen toch wat schrik kreeg. Dus ging ik op zoek naar mijn angsten. Dat zijn er 31. Waarvan er 16 officieel zijn vastgelegd als fobie. Zo angstvrij ben ik uiteindelijk dus toch niet.  
Nu begrijp ik ook dat het genre horror heel wat meer om het lijf heeft dan enkel het schrikelement. Horror is een heerlijk genre voor muziek, beeld en special effects, net omdat de sfeer doorheen de film zo belangrijk is. Een scene uit een willekeurige horrorfilm voorzien van lachband of bijvoorbeeld Watermusic van Händel zou totaal banaal zijn.
Ik was vooral verbaasd door het belang van camerastandpunten en kleur in het beeld van horrorfilms. Omdat ik zelf meer bezig ben met film en fotografie dan met proza en poëzie heb ik mij doorheen deze barbarenmaanden vooral op het beeld in het genre horror gefocust. Zo ben ik bij Cindy Sherman beland. En ook een beetje bij Gerhard Richter.
Dit is één van de resultaten van mijn giet-eens-een-emmer-fake-bloed-over-je-hoofd experiment. Anders dan Cindy Sherman baseer ik me op bestaande filmbeelden. De horrorfanaten onder jullie zullen het beeld zeker herkennen.
Voor de volledige serie foto’s kan je de komende dagen op barbaren.tumblr.com terecht.
Of ik vanaf nu vooral horrorfilms zal kijken betwijfel ik, maar het smaakt zeker naar meer!

Tags: , ,