het Theater Festival

2015 – HOOGTIJd

ma 07 sep 2015

HOOGTIJd
Kunstenaars voeren (nog steeds) actie

Tijdens Theater Aan Zee doken zo’n 200 kunstenaars en cultuurliefhebbers in de Noordzee. Deze actie onder de noemer HOOGTIJd wordt op Het Theaterfestival verdergezet. Omdat een duik nemen in het Kanaal niet echt verantwoord zou zijn, werden er deze keer postkaarten gemaakt met een knipoog naar de Vlaamse Overheid. — Evelyne Van Hecke

hoogtijd

VLAANDEREN: LAAT VERBEELDING WERKEN

Eerst even de cijfers oplijsten over de recente heisa omtrent de subsidies. In maart vroegen 280 organisaties en kunstenaars projectmiddelen aan voor in totaal 7,9 miljoen euro. Daarvan gaven de bevoegde commissies aan 129 onder hen een positief advies en stelden zij Minister Gatz voor om hier 3,1 miljoen euro aan te besteden. Uiteindelijk kregen slechts 50 organisaties en kunstenaars projectsubsidies, voor een totale waarde van 1,3 miljoen euro. Maar liefst 79 positief beoordeelde aanvragen kregen geen subsidie van de Vlaamse Overheid. Als extra klap voor deze laatsten kregen 7 negatief geadviseerde projecten alsnog subsidie. Uiteindelijk krijgt slechts 41% van alle positief geadviseerde organisaties en 36% van alle positief geadviseerde kunstenaars een beurs of projectgeld.

De Vlaamse regering pocht met haar creatieve sector. Verbeelding werkt, zegt ze. Ze schijnt te vergeten dat die alleen maar kan werken met voldoende middelen. De onderwaardering voor de jonge creatieveling zou wel eens tragische gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van de Vlaamse verbeelding, die nu inderdaad van hoog niveau is. Veel kunstenaars maken met weinig middelen mooie dingen, maar zonder middelen wordt dat onmogelijk. Daarom wordt het protest hier op Het Theaterfestival verder gezet. Na de voorstelling kan je aan de kassa, het onthaal, in de bookshop of bij een van de vrijwilligers een protestpostkaart krijgen. Postzegels zijn ook beschikbaar voor een vrije bijdrage. Je kan de kaart opsturen naar verschillende instanties, een adressenlijst werd voorzien. Wil jij ook op tafel slaan voor de jonge en individuele kunstenaar? Stuur dan een postkaart, want samen staan we sterker.