het Theater Festival

2015 – De Verrijzenis

di 08 sep 2015

De Zendelingen blikken terug op 25 jaar Het Theaterfestival

Het Theaterfestival blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Het multimediale kunstkritiekcollectief De Zendelingen bedacht in samenwerking met Het Theaterfestival, Het Firmament en Kunstenpunt de videoreeks De Verrijzenis. Tien dagen lang, ieder dag van festival, verschijnt er een nieuw filmpje online en op de tv’s in het Kaaicafé. Klaar voor een portie Theaterfestivalnostalgie? — Evelyne Van Hecke

2015-08-10 20.47.48

De Zendelingen nodigden tien interviewers – zowel journalisten, acteurs als kenners – uit om te grasduinen in de lijst van alle (maar liefst 305!) voorstellingen die tussen 1991 en 2014 geselecteerd werden voor Het Theaterfestival. Hieruit koos iedere interviewer een voorstelling die bij hem of haar iets had losgeweekt of een breuk betekende met een tijdperk ervoor. Het was dus niet de bedoeling om een best of samen te stellen of een canon van 25 jaar Theaterfestival.

De Zendelingen regelden voor iedere interviewer een gesprek met één of meerdere betrokken artiesten uit de oorspronkelijke productie. Hoe kijken de makers terug op dit project? Welke impact heeft de voorstelling gehad op de theaterwereld of op de maatschappij? Welke reacties waren er destijds? Was deze productie kenmerkend voor het toenmalige tijdsgewricht of zou ze nu ook nog overeind blijven? Bij theaternostalgie hoort natuurlijk ook de wens om theater te herbeleven. Daarom werd steeds de vraag gesteld of de voorstelling hernomen zou moeten of kunnen worden. “Je merkt toch dat het bij die vraag telkens begint te kriebelen bij de artiesten”, aldus Zendeling en iniatiefnemer Filip Tielens.

De Zendelingen zochten naar een balans tussen producties uit Vlaanderen en Nederland, dans- en theatervoorstellingen, en tussen recent en ouder werk. “De Verrijzenis is er niet alleen om in de oude doos te kijken. We willen echt graag naar het belang van deze voorstellingen en de gezelschappen erachter peilen”, vertelt Filip. De reeks verschijnt bewust online, zodat ze toegankelijk is voor een breed publiek en lang in het archief blijft.

Hoe ouder de theatersector wordt, hoe belangrijker de nood aan archiefzorg. “We merkten bij de research dat van sommige legendarische voorstellingen niet eens een captatie bestaat,” getuigt Filip. Ook slechtgeregelde rechtenkwesties zorgen regelmatig voor problemen bij het vrijgeven van beelden. De theatersector heeft dus nog wel wat werk om zijn archief te ontsluiten.

Geselecteerde voorstellingen voor De Verrijzenis:

Moeder en Kind, Bernadetje, Allemaal Indiaan (Arne Sierens & Alain Platel)
Irakese Geesten (Mokhallad Rasem)
WEG (Josse De Pauw & Peter Vermeersch)
Ja Ja Maar Nee Nee (Dito Dito & Transquinquennal)
Wilde Lea (Blauwe Maandag Compagnie)
Maria Dolores (Wayn Traub)
Bezonken Rood (Toneelhuis & Ro Theater)
Images of Affection (Needcompany)
De Bitterzoet (Hollandia & De Veenfabriek)
It’s going to get worse and worse and worse… my friend (Voetvolk)

www.youtube.com/zendelingen

Tags: ,