het Theater Festival

2015 – Controverse bij onze noorderburen

di 08 sep 2015

Gisteren ging ook het Nederlands Theater Festival van start. De Staat van het Theater veroorzaakte veel debat. Wij belden met Marijn Lems (De Brakke Grond) voor een verslag over deze woelige avond. — Filip Tielens en Eva Decaesstecker

Olaf Mafaalani © Anna van Kooij

Marijn Lems: “We begonnen met een programma rond de genomineerden voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakerprijs. Zeven jonge makers waren uitgenodigd om een artistiek statement te brengen. Uiteindelijk won het collectief BOG de prijs ter waarde van 45.000 euro. Met dit bedrag hebben ze het grootste deel van het budget voor hun nieuwe voorstelling verzameld, wat erg goed nieuws is aangezien zij bij de Vlaamse overheid een projectsubsidie hadden aangevraagd en die niet hebben gekregen.”

“Daarna was er de Staat van het Theater – vergelijkbaar met jullie State of the Union – door Ola Mafaalani, de artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zij had een tekst geschreven over de verantwoordelijkheid van kunstenaars om iets met het vluchtelingendebat te doen. Haar speech werd begeleid door live muziek, en halverwege haalde ze ook een honderdtal vluchtelingen het podium op. Ik had het moeilijk met de sentimentele vorm die ze hiervoor koos, omdat er daardoor geen inhoudelijk gesprek meer mogelijk was. Maar ook de manier waarop ze de vluchtelingen inzette, stond haaks op wat ze hiermee wilde bereiken. Ze verweet andere theatermakers dat zij geen stem geven aan vluchtelingen, terwijl Ola hen zelf niet aan het woord liet en de regie van haar moment strak in de hand hield. Ik vind net dat je die mensen een stem moet geven zodat ze hun menselijkheid en individualiteit kunnen tonen en hen dus niet als een grote groep slachtoffers opvoeren, omdat op die manier hun onrecht geabstraheerd wordt. Het was best ironisch dat ze haar Staat uitsprak in het decor van de voorstelling Nobody Home van Daria Bukvic die daar later op de avond speelde, en waarin net wél het verhaal van drie vluchtelingen wordt verteld door de acteurs die dit zelf hebben meegemaakt. Er viel dus best wat te discussiëren tijdens het publiek debat na de Staat van het Theater.”

www.tf.nl

Tags: ,